Haha, laat me niet lachen, is de reactie van de mensen aan wie ik vertel wat de titel is voor mijn nieuwe column. Het levert veel verhalen op, die altijd neer komen op ergernissen. Over karretjes die niet goed rijden, dat je net mis grijpt, vulpoegen op het drukste moment van de dag, lange rijen aan de kassa, de keuzestress enz. Het in deze drukke en hectische tijden nu niet bepaald een geliefd en relaxed uitje.

En ik herken het. Ik stelde mijn bezoek aan de supermarkt altijd uit en op het laatste moment,  “moest” ik nog “snel” even boodschappen doen. Dus ik sprong op mijn fiets om vervolgens bij aankomst in de supermarkt te concluderen dat ik mijn boodschappen lijstje thuis op de tafel had laten liggen. Aangezien ik ondanks speurwerk in mijn tas geen muntje kon vinden, pakte ik een mandje.

Terwijl ik rij voor rij langsliep, zat ik met mijn gedachten bij het boodschappenlijstje. Wat stond daar ook al weer op? Steeds weer werd ik afgeleid door lekkere dingen en schreeuwende “koop mij” verpakkingen. Dus mijn mandje raakte overvol. En dan ineens in een helder moment, wist ik weer wat er op mijn boodschappen lijstje stond. Dus in omgekeerde volgorde slalomde ik tussen de dozen, winkelwagentjes en rijen door, op zoek naar dat product. Kwam ik iemand tegen, een praatje en dan dacht, waar was ik ook alweer naar op zoek!

Maar goed, uiteindelijk arriveerde ik bij de kassa, waar ook allemaal mensen staan die op het laatste moment nog snel even de boodschappen moeten doen en keek dan op mijn horloge. Oooo, zo laat alweer en ik voelde de tijdsstress oplopen. Met te zware tassen reed ik weer richting huis, met de jas aan haalde ik de tassen leeg en dan snel achter het fornuis.

Maar het kan ook anders! De laatste jaren is mindfulness de trent. Mindful mediteren, mindful koken, mindful eten. Maar wist je dat je mindfulness ook heel simpel kunt toepassen tijdens je boodschappen en tijdens het huishouden? Je hoeft niets anders te doen, dan bewust en met aandacht doen wat je nu doet. Zonder dat je erover oordeelt, zonder streven, zonder je ertegen te verzetten.

Wishful thinking!?
Ik geef toe sommige dingen zijn niet leuk, net als boodschappen doen, poetsen enz. Maar toch moeten ze gedaan worden. Zen zijn kan overal, dus waarom niet ook in de supermarkt!

Stop met balen en uitstellen. Steek geen energie in jezelf te verzetten tegen dingen, maar ga het aan. Hup, trek je jas aan en ga. Je kan het maar beter gehad hebben en afvinken op je ToDo lijstje. Geeft weer lekker rust in je hoofd en je hoeft niet op het laatste moment, onder tijdsdruk, snel de supermarkt in. Want, dat gaat niet!

Drukke tijden in de supermarkt, vermijd ik zoveel mogelijk. Tegenwoordig, maak ik met aandacht mijn lijstje en ik stop het direct in mijn tas, scheelt me toch weer denkwerk en dat geeft rust.

Ik accepteer dat boodschappen doen tijd kost, dus relaxed, slinger ik met mijn wagentje langs de schappen. Trakteer mezelf op een lekker broodje voor bij de lunch (het voordeel van in de ochtend boodschappen doen!) en met een tevreden gevoel sluit ik aan bij de rij aan de kassa. Ik maak me er niet druk over, het is zo. Ik hoef alleen maar te wachten, dus mooi de tijd om me even te concentreren op mijn ademhaling, een bodyscan en ik ontspan. Dat is pas echt Mindfulness!

Vrolijk fiets ik dan met mijn boodschappen naar huis en geniet van het windje het zonnetje. En als de boodschappen zijn uitgepakt, is er tijd voor koffie.

Het leven kan behoorlijk hectisch zijn, drukke agenda, je werk en het huishouden. Met al die bezigheden is het soms best lastig om alle ballen in de lucht te houden. Het moet toch gebeuren, dus het gaat er niet om of je het doet, maar hoe!

Soms zijn de dingen in het leven gewoon zoals ze zijn. Ook saaie en vervelende dingen, zoals het huishouden en boodschappen horen daar bij.  Het moet toch gebeuren, dus leg je er bij neer. Als je je er tegen verzet wordt het alleen maar vervelender.  Laat je aandacht niet contant verstoren door gedachten over wat je nog allemaal moet doen. Best lastig, maar scheelt je een hoop energie en frustratie. En …het komt elke week terug, dus je hebt genoeg om te oefenen.

En echt. Uiteindelijk levert het je tijd op. Als je hup, direct aan de gang gaat met de saaie en vervelende klussen is er eindelijk weer tijd om te genieten van een lekker kopje koffie en een goed boek, met aandacht en in rust.

Hoe lekker Zen voelt dat!

 

Namasté Ingrid

 

ingrid02Over de auteur:
Ingrid Arts woont en werkt in Maarheeze en is het
gezicht
achter Inukshuk Coaching & Wandelcoaching.

 

Deel dit bericht met je vrienden
Share on FacebookTweet about this on Twitter
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest