Valt het u ook op? De aandacht voor energiebesparende maatregelen wordt steeds groter: folders in de brievenbus, buren die voorstellen samen zonnepanelen aan te schaffen, energiecoöperaties, Nul-op-de-Meter enzovoort.

Heel eerlijk gezegd niet een onderwerp waar ik privé veel mee bezig was, totdat mijn buurman enthousiast zijn plan vertelde om zonnepanelen op het platte dak van de garage te leggen. In mijn werk als wooncoach, kom ik er steeds vaker mee in aanraking. Hoe financier je deze maatregelen? En heel Nederlands: hoe lang duurt het voordat ik de investering heb terugverdiend?

Dus, er komt een moment dat elke huiseigenaar, bestuurder van een Vereniging van Eigenaren of beheerder van een clubhuis stil staat bij de vraag: kan ik op energie besparen? De kosten verlagen en tegelijk bijdragen aan een beter milieu? Waar begin je dan? Welke maatregelen zijn mogelijk in mijn specifieke situatie? Wat levert dat op? En waar betaal ik de investering van?

Zoals zo vaak begint het bij inzicht en het vergroten van je kennis over het thema: wat verbruik ik? Wat kost dat per maand? Een gemiddeld gezin betaalt € 165,- per maand aan gas en elektriciteit: dat is zo’n € 2.000 netto per jaar!

Start bij kleine maatregelen: zuinige apparaten in plaats van energieverslinders, besparen op verlichting (spaarlampen), gedrag veranderen, isoleren, kieren dicht maken. Daarna wordt het, wat mij betreft, ingewikkelder: een zonneboiler aanschaffen, een warmtepomp, zonnepanelen, energie opwekken…?

Laat je goed voorlichten, door deskundigen. Ook wat betreft de mogelijkheden van de financiering. Uit eigen geld? Uit een Duurzaamheidslening zoals een aantal gemeenten die aanbieden? Via www.ikinvesteerslim.nl ? Uit de ophoging van uw hypotheek? Vanwege de besparing op energie lasten, is een extra hypotheeklast mogelijk verantwoord.

Getriggerd door de vele vragen die bestaan over Duurzaamheid en Energiebesparende Maatregelen, organiseer ik namens Rabobank Dommelstreek op maandagavond 19 oktober een Duurzaamheidscafé voor de inwoners van o.a. gemeente Heeze-Leende (aanmelden via https://events.rabobank.com/dommelstreek/dzc2015/.) Diverse professionals komen aan het woord en presenteren een breed scala aan opties aan de bezoekers. Aan de hand van de eigen energienota en foto van het woonhuis, appartementencomplex of clubgebouw.

Kijk of in uw eigen gemeente ook dit soort initiatieven zijn en maak uw eigen keuze.
Laat u goed voorlichten over de mogelijkheden, voordat u een keuze maakt al dan niet te kiezen voor energiebesparende maatregelen. Wellicht zijn er oplossingen die prima bij uw situatie passen en die op een aantrekkelijke manier gefinancierd kunnen worden. Informatie verkrijgen is vrijblijvend, de keuze maakt u uiteraard zelf! Bij voorkeur weloverwogen.

Ter inspiratie: https://www.youtube.com/watch?v=lATzZg7bidE

 

inge

 

 

Inge Walstra is de creatieve en enthousiaste
Wooncoach van Rabobank Dommelstreek.
Partner van David en trotse mama van Bink en Siem.

Deel dit bericht met je vrienden
Share on FacebookTweet about this on Twitter
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest