Een hypotheek afsluiten, hoe vaak doe je dat nou in je leven? Hooguit een keer of 2, 3…? Als je verhuist, gaat verbouwen of wilt oversluiten naar een lagere rente. En laten we eerlijk zijn: die hypotheek is dan niet het doel! Het doel is dát huis kopen, die gewéldige uitbouw financieren óf eindelijk lagere lasten waardoor je meer overhoudt of beter rond kunt komen. Wel belangrijk dus, die hypotheek! Waar let u op als u ’m afsluit?

Rentetarief
Natuurlijk is het rentetarief zéér belangrijk, die voel je elke maand in je portemonnee. En als we hypotheken vergelijken is dat ook het gemakkelijkste om langs elkaar te leggen. Zet je de rente vervolgens vast en hoe lang dan, of toch liever variabel? Het Financieele Dagblad schreef kort geleden dat ongeveer 50% van alle hypotheekklanten in Nederland kiest voor 10 jaar vast; zo’n 40% kiest voor 20 jaar vast of langer. Het verschil is momenteel circa 0,7% op jaarbasis.

Is zo’n lange looptijd in alle gevallen de beste keuze? Wie zijn rente langer vastzet “koopt” zekerheid want hij weet dat de rentelasten een lange tijd stabiel zullen zijn; zo min mogelijk risico. Toch blijkt dat er in die lange periode van bijvoorbeeld 20 jaar, heel veel kan gebeuren in het leven. Verhuizen, erven, scheiden, overlijden enzovoort. Uit CBS-cijfers blijkt dan ook dat een gemiddelde hypotheek niet langer dan 12 jaar loopt.

Als uw hypotheek maximaal 12 jaar ongewijzigd loopt, leidt de keuze voor een 20 jaar vaste rente tot hogere maandlasten dan nodig is en mogelijk zelfs tot hogere boeterente bij voortijdige aflossing (vanwege die verhuizing, erfenis e.d.). Zou je kiezen voor 10 jaar vast in plaats van 20 jaar, dan kun je de bespaarde rentelasten eventueel gebruiken voor extra aflossingen op de hypotheek. Daarmee verklein je meteen de impact van een eventuele rentestijging na 10 jaar.

Natuurlijk raad ik hiermee de keuze voor 20 jaar absoluut niet af: die kan in gevallen heel passend zijn. Maar ga niet vanzelfsprekend mee in de populariteit van lange rentevastperiodes en kijk naar uw eigen situatie! Uw keuze hangt af van uw behoeften, wensen en mogelijkheden en de rentevastperiode is dan (net als de hypotheek!) nooit een doel op zich maar slechts een middel.

Goede voorwaarden
Naast het rentetarief zijn de leningvoorwaarden érg belangrijk. Ze hangen uiteraard met elkaar samen: hoe beter de voorwaarden, hoe hoger de rente en visa versa!
Zo zijn er hypotheekaanbieders die bij elke verhuizing, en zelfs na een overlijden, boeterente berekenen: ook zij weten dat een hypotheek momenteel gemiddeld maximaal 12 jaar ongewijzigd loopt, dus bieden zij een scherp 20 jaar vast tarief aan. Omdat u gemiddeld toch slechts 12 jaar die rente betaalt i.p.v. 20 jaar en u over de resterende 8 jaar een boete betaalt waarmee zij het lagere tarief hebben gefinancierd!

MoneyView verzamelt informatie over financiële producten en maakt deze transparant en onderling vergelijkbaar. “Het blijft onverstandig om een lening uit te kiezen op enkel rente”, zegt MoneyView. “Een hypotheek ga je voor zeker 30 jaar aan. In de tussentijd kan er het nodige veranderen. Als je dan aan de hypotheek moet sleutelen, kun je bij de een fors goedkoper uit zijn dan bij de ander. Dat kun je uit de voorwaarden halen.”
Met trots kan ik u melden dat MoneyView de hypotheken van de Rabobank onlangs heeft beoordeeld met de maximale 5 sterren op het onderdeel Voorwaarden.

Conclusie
Kies uw hypotheekrente en -voorwaarden op basis van uw eigen situatie, wensen en behoeften. Denk ook eens aan een combinatie van rente- en aflossingsvormen. Laat u, net als bij de aanschaf van andere diensten en producten, niet alleen leiden door de prijs maar kijk verder. Oriënteer u zelf, bijvoorbeeld via www.rabobank.nl. Daar kunt u experimenteren met verschillende vormen en ziet u meteen wat voor u de resultaten zijn. Oriënteren kan natuurlijk ook samen met een financieel adviseur: spreek hem of haar in een vroeg stadium zodat u goed voorbereid kunt kiezen wat voor u het allerbeste is.
Succes!

 

inge

 

 

Inge Walstra is de creatieve en enthousiaste
Wooncoach van Rabobank Dommelstreek.
Partner van David en trotse mama van Bink en Siem.

Deel dit bericht met je vrienden
Share on FacebookTweet about this on Twitter
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest