Ieder jaar kijk ik uit naar het einde van het seizoen. Weer een mooi theaterjaar afgesloten en er is weer ruimte in mijn hoofd voor nieuwe ideeën. Dit jaar is het anders, want ik heb afscheid genomen van Theatergroep Kinderspel. Wat nu? Val ik in een gat, zoals er zo vaak wordt gezegd? Tot nu toe valt dat mee. Er zijn alweer verschillende dingen op mijn pad gekomen.

Om te beginnen stond er een oproep in de Schakel, een weekblad in Waalre. Men zocht een creatieve schrijver, dat leek me wel wat. Ik trok de stoute schoenen aan, meldde me aan en mocht het proberen. Het schrijven ging niet meteen van een leien dakje. Mensen interviewen en daar een artikel over schrijven is toch iets anders dan musicals en toneelstukken schrijven, of een column voor Horizon. Maar ik wilde graag leren en de hoofdredacteur was geduldig. Ondertussen heb ik al heel veel leuke ontmoetingen gehad met mensen waar ik een artikel aan mocht wijden. Sinds kort staat er iedere week een interview van mij met Dé vrijwilliger in de krant. Je kunt het ook lezen op de website www.weekbladdeschakel.nl.
Schermafbeelding 2016-07-29 om 16.14.03Er was meer. De leiding van Butterfly vroeg of ik met toneelspelers een rode draad kon maken die de dansen bij de jaarlijkse uitvoering zou verbinden. Een leuke uitdaging. Met vier musicalspelers en een volwassen speler maakten we vanuit improvisatie, in drie repetities korte toneelstukjes. De laatste repetitie kwam de leiding kijken wat het was geworden en ze waren dik tevreden. De dansvoorstelling en op 24 en 25 juni waren een groot succes en onze stukjes waren daarbij de kers op de taart. We kregen veel complimentjes.

Schermafbeelding 2016-07-29 om 16.14.23 Kort daarop werd ik gevraagd om met spelers de nostalgische markt van Efkes Schruwwe op te luisteren. Gelukkig ken ik veel volwassen spelers en wilden de spelers van de musicalgroep ook graag meedoen. Zo kreeg ik een mooie groep bij elkaar. Ik stortte me in het regelen van kleding voor de spelers, wat nog niet zo simpel is en adviseerde de organisatie bij de aankleding van de markt en de oud Hollandse spelletjes. Op 10 juli was het zover en wonder boven wonder was het prachtig weer. Eigenlijk veel te warm voor die kostuums en het lopen op klompen was ook niet gemakkelijk. Maar de spelers hielden zich kranig en ook hier waren ze een groot succes. Vooral het oudere publiek genoot van het terug gaan in de tijd. Telkens hoorde je “o ja, zo was dat, dat deed ik ook”.

 

Schermafbeelding 2016-07-29 om 16.13.24In 1979 richtte Wilma Stofmeel Dansgroep Butterfly in Waalre op. Na tien jaar stopte ze daarmee en droeg het stokje over aan een nieuwe leiding. Butterfly bestond toen inmiddels uit ruim 100 leden. In 1990 startte ze Theatergroep Kinderspel, volgde daarvoor de Basisregie opleiding In Tilburg en de Kaderregie opleiding in Venlo. Verder gaf ze theatercursussen in de regio en regisseerde verschillende volwassen gezelschappen en jeugdgroepen. Op verzoek van het NVA (Nederlandse Vereniging Amateurtoneel) volgde ze in Apeldoorn een masterclass om speciaal voor jongeren toneelstukken te schrijven. Sinds maart 2016 schrijft ze ook artikelen voor het weekblad De Schakel.
In 2006 ontving Wilma de koninklijke onderscheiding Lid in de orde van Oranje Nassau voor haar bijzondere verdiensten op het gebied van theater voor de jeugd en in 2015 ontving ze daarvoor van de gemeente Waalre de vrijwilligerspenning.

Deel dit bericht met je vrienden
Share on FacebookTweet about this on Twitter
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest