Welk kind kent het rijmpje niet: “één april, kikker in je bil”. En dan hebben ze je mooi voor de gek gehouden. “Je veters zijn los, er zit een gat in je trui, broek, legging.” En dan is het dikke pret als je er intrapt, want er is natuurlijk niets aan de hand. Ik heb eens op WIKIPEDIA gekeken waar het fenomeen vandaan komt. Nou het gaat een heel eind terug in de geschiedenis en het is in ieder geval een lang verhaal. Wie is daar nog in geïnteresseerd? Leuker is om een goede aprilgrap te bedenken en uit te voeren. Soms komt er een hele goede voorbij, staat er iets in de krant of zend de tv een boodschap uit, heel subtiel, maar toch duidelijk een grap. En ja, daar wordt dan massaal ingetrapt. Een hele bekende grap is die van het plinttrapje. Mijn broer werkte in een drukkerij als hulpje en werd toen hij er pas werkte op één april op uit gestuurd om een plinttrapje te halen. Zie je het voor je? Hij ging braaf op pad, maar bleef de hele dag weg. Op het einde van de dag kwam hij terug en zei dat hij er geen had kunnen vinden. Ik weet nog steeds niet of hij het echt overal is gaan vragen en toen van het kastje naar de muur werd gestuurd. Misschien dat hij zich van de domme hield en de hele dag liep te flierefluiten. De vraag is eigenlijk wie nou voor de gek werd gehouden. Dus pas op wat voor grap je bedenkt, hij kan zich tegen je keren.

In mijn jonge jaren werkte ik bij Albert Heijn. Ik was hoofdkassière, maar deed ook bestellingen. Tegen het einde van de dag controleerde ik de diepvries. Diepvrieskippen waren toen heel populair en de grote vrieskast lag nog mud vol. Nou was het één april, maar er was die dag nog helemaal niets gebeurd. Een van onze vakkenvullers lummelde wat rond, terwijl anderen de winkel aan het vegen waren. Ik dacht “die zal ik eens even snel laten worden. ” Het was vijf voor zes en toentertijd ging de winkel nog om zes uur dicht. “Zeg Jos, kun jij even de diepvrieskippen omdraaien? Anders verkleuren ze!” Jos had er duidelijk geen zin in, maar ging toch aan de slag. Drie volle karren diepvrieskip haalde hij uit de kast. Hij bekeek dat even nadenkend, misschien om te kijken welke kant verkleurd was. Ondertussen was iedereen op de hoogte, maar bleef muisstil zijn of haar werk doen. Jos mocht natuurlijk niets merken, want dan waren we zelf de klos. Heb maar eens een bevroren kip in handen, dan weet je het wel. Even later begon Jos de kippen weer terug in de kast te leggen. Echt een koud karweitje, want hij had geen handschoenen aan. Toen hij bijna klaar was ging de chef naar hem toe en vroeg met een onschuldig gezicht: “Zeg Jos, welke datum is het vandaag?” Jos antwoorde naïef: “Eén april!” Het drong nog niet helemaal tot hem door. Dus de chef herhaalde veel betekend: “Eén april?” Jos liet het even bezinken, toen ging bij hem een lampje branden, vloekte zachtjes en ging boos weg. Gelukkig waren de kippen al weer terug op hun plek en wij konden eindelijk voluit lachen. Later pakte Jos het sportief op en lachte mee, als een boer met kiespijn, maar toch!

Ik zou wel eens meer verhalen willen horen over één april grappen. Je hoeft hem niet zelf te hebben gemaakt, of te pakken zijn genomen. Als je een grap kent is het ook goed. Mail me die dan : wilma_stofmeel@hotmail.com ik ben heel benieuw of er nog een goede aprilgrap te vinden is.

 

Schermafbeelding 2016-07-29 om 16.13.24In 1979 richtte Wilma Stofmeel Dansgroep Butterfly in Waalre op. Na tien jaar stopte ze daarmee en droeg het stokje over aan een nieuwe leiding. Butterfly bestond toen inmiddels uit ruim 100 leden. In 1990 startte ze Theatergroep Kinderspel, volgde daarvoor de Basisregie opleiding In Tilburg en de Kaderregie opleiding in Venlo. Verder gaf ze theatercursussen in de regio en regisseerde verschillende volwassen gezelschappen en jeugdgroepen. Op verzoek van het NVA (Nederlandse Vereniging Amateurtoneel) volgde ze in Apeldoorn een masterclass om speciaal voor jongeren toneelstukken te schrijven. Sinds maart 2016 schrijft ze ook artikelen voor het weekblad De Schakel. In 2006 ontving Wilma de koninklijke onderscheiding Lid in de orde van Oranje Nassau voor haar bijzondere verdiensten op het gebied van theater voor de jeugd en in 2015 ontving ze daarvoor van de gemeente Waalre de vrijwilligerspenning.

Deel dit bericht met je vrienden
Share on FacebookTweet about this on Twitter
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest