Een van de fijnste maanden van het jaar vind ik de maand april. Niet in de laatste plaats omdat ik in die maand jarig ben. Ik werd op een zondag geboren, een zondagskind dus, werd toen gezegd. En dat klopt, ik heb niet te klagen over hoe mijn leven verloopt. Ik was zo wie zo heel erg welkom. Mijn oom rende de straat op en riep “het is een meisje, een meisje!” , daar was hij heel blij mee na eerst twee neefjes. April is ook een fijne maand, omdat de natuur wakker wordt, overal staat die in bloei. Het blijft langer licht en vaak is de temperatuur aangenaam, niet te warm maar toch terrasjes weer.

Koning Willem Alexander is ook in april jarig, we hebben allebei het sterrenbeeld stier. Het koningshuis loopt ook als een rode draad door mijn leven. Bij mij thuis werden de verjaardagen niet zo groots gevierd als tegenwoordig vaak wordt gedaan. Wanneer ik jarig was, werd dat ’s nacht om twaalf uur ingeluid. Precies op dat tijdstip ging de radio aan en weerklonk het Wilhelmus. Daarna werd ik gefeliciteerd. Ik voelde me dan echt bijzonder, dat Wilhelmus was speciaal voor mij bedoeld. Het feliciteren om middernacht doen mijn man en ik nog steeds. Ik heb alleen nooit meer een radiozender gevonden die het volkslied dan uitzend.

Elf jaar geleden kreeg ik, op de première van onze jubileummusical, ten overstaan van tweehondervijftig man publiek een lintje. Namens koningin Beatrix ontving ik uit handen van burgemeester Henry de Wijkerslooth de koninklijke onderscheiding ‘Lid in de orde van Oranje Nassau’. Toen de burgemeester de woorden uitsprak “Het heeft hare majesteit de koningin behaagd….” ging er een golf van oh’s en ah’s door de zaal heen. Ik kan je zeggen dat voelt groots, dat moment zal ik nooit vergeten. Het is natuurlijk ook geweldig dat zoveel mensen mijn inzet voor vijfendertig jaar theater maken met jongeren, zo waardeerden.

December vorig jaar bezocht koningin Màxima De Pracht in Aalst. Ik mocht daar bij zijn en er voor weekblad De Schakel verslag van doen. Ik liep de hele tijd met een big smile rond, vooral toen ‘mijn dansgroep Butterfly’ voor haar optrad. Wat was ik trots.

Een paar jaar geleden ben ik gevraagd voor de commissie van Gedecoreerden. In het begin vroeg ik mij af wat ik daarvoor kon beteken. Toen ik me bezig mocht houden met de entertaining op Koningsdag voor de gedecoreerden, viel alles op zijn plaats. Dit jaar heb ik me ook voor het eerst ingezet om iemand  aan te bevelen voor een lintje. Dat is geen sinecure. Er moet heel wat op tafel komen voordat je daarvoor in aanmerking komt. Dan is het afwachten of diegene door de ballotagecommissie komt. Toen ik dan het telefoontje kreeg dat mijn aanvraag werd gehonoreerd, schoot ik helemaal vol. Ik was bijna net zo blij als toen ik zelf het lintje kreeg. Op 26 april was de uitreiking, dat hadden we tot het laatst toe geheim kunnen houden. Groot was de verrassing voor dertien mensen.

Op 27 april werd de dag van de gedecoreerden in ’t Hazzo gehouden. Hiermee wordt in Waalre Koningsdag ingeluid. Iedereen die een koninklijke onderscheiding of een Gemeente penning heeft ontvangen wordt uitgenodigd. De nieuw gedecoreerden worden voorgesteld en krijgen applaus. Er is een mooi programma en er wordt altijd iets verteld over hoe belangrijk het koningshuis voor Nederland is. Het is een hele eer om uit naam van de koning een lintje te mogen ontvangen. Iedereen die dat krijgt heeft dat meer dan verdient. Ik ben er dan ook heel trots op dat ik onderdeel uitmaak van deze commissie. Want wat is er nou mooier dan mensen, die zich inzetten voor de gemeenschap, eens in het zonnetje te mogen zetten, speciaal op Koningsdag?

Schermafbeelding 2016-07-29 om 16.13.24In 1979 richtte Wilma Stofmeel Dansgroep Butterfly in Waalre op. Na tien jaar stopte ze daarmee en droeg het stokje over aan een nieuwe leiding. Butterfly bestond toen inmiddels uit ruim 100 leden. In 1990 startte ze Theatergroep Kinderspel, volgde daarvoor de Basisregie opleiding In Tilburg en de Kaderregie opleiding in Venlo. Verder gaf ze theatercursussen in de regio en regisseerde verschillende volwassen gezelschappen en jeugdgroepen. Op verzoek van het NVA (Nederlandse Vereniging Amateurtoneel) volgde ze in Apeldoorn een masterclass om speciaal voor jongeren toneelstukken te schrijven. Sinds maart 2016 schrijft ze ook artikelen voor het weekblad De Schakel. In 2006 ontving Wilma de koninklijke onderscheiding Lid in de orde van Oranje Nassau voor haar bijzondere verdiensten op het gebied van theater voor de jeugd en in 2015 ontving ze daarvoor van de gemeente Waalre de vrijwilligerspenning.

 

Tip: Bekijk ook de Koningsdag in Waalre 2017 reportage

Deel dit bericht met je vrienden
Share on FacebookTweet about this on Twitter
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest