Af en toe hoor ik er van, een echtpaar dat de trouwbelofte na bijvoorbeeld vijfentwintig jaar vernieuwd. Het heeft wel iets. In het prille begin heb je nog geen idee waar je aan begint. Ja, je bent verliefd, houdt van elkaar en doet gouden beloften, maar wat dat werkelijk inhoudt, dat kun je niet overzien. Als je dan de nodige ups en downs hebt overleefd en nog steeds bij elkaar bent, dan is het helemaal niet zo gek om dat nog eens publiekelijk te bevestigen. Ik ben het romantische type en vind het bijvoorbeeld nog steeds leuk om in een kasteel te slapen, zelf als dat in een stapelbed is. Dat hebben manlief en ik onlangs nog gedaan, in Stayokay Domburg. Gelukkig was hij zo ridderlijk om bovenin te klimmen, al ging het niet meer zo soepel als vroeger. Hij bespaarde mij er een hoop gestuntel mee. Maar om na vijfenveertig jaar onze trouwbelofte te vernieuwen, nee daar is hij toch te nuchter voor.

Wat schets dan mijn verbazing dat mijn lief wil reageren op een oproep ‘wie wordt het nieuwe boerenbruidspaar’. Je moet die trouwerij voor de boerenstand natuurlijk niet serieus nemen maar toch, het is eigenlijk ook een beetje de trouwbelofte vernieuwen, al is het dan in carnavalssfeer. Ik hou wel van zoiets ludieks. Dus hij meldde ons aan en na een maand gespannen afwachten werden we op gesprek gevraagd en ja, we werden het nieuwe boerenbruidspaar. We lopen al meteen over van ideeën en plannen. De kinderen zijn enthousiast en doen graag mee, de kleindochters worden boerenbruidsmeisjes. Het wordt een groot familiefeest. De kleren liggen al klaar, het moet natuurlijk wel in traditionele klederdracht, maar dat was zo geregeld. Eén ding zat me toch wel dwars; onze zoon vroeg zijn schoonouders netjes om de hand van hun dochter en daarna ging hij voor zijn aanstaande op de knieën. Onze dochter vroeg haar lief als prinses te paard ten huwelijk, waarop hij naar binnen snelde om terug te komen met de ring en ook hij op zijn knieën ging. Zo werd haar ongeduld beloond en werd ze alsnog zelf gevraagd. Maar…. Niets van dat alles bij ons. Mijn lief heeft mij nooit voor de echt én in eerste instantie ook niet voor de onecht gevraagd. Het was gewoon een feit “we gaan trouwen” en eigenlijk gebeurde dat nu weer. Daar plaagde ik hem natuurlijk mee. Zijn excuus is dat dit in onze tijd niet gebruikelijk was, maar ja, dat had nu goed gemaakt kunnen worden. Gelukkig pikte hij de plagerijtjes van mij daarover goed op. Op de bruiloft van een nichtje, waar wij daggast waren, troonde hij me mee naar een romantisch prieeltje dat wat achteraf lag. “Kom we gaan even gezellig hier zitten, ik haal een drankje voor ons.” En toen ging hij dan eindelijk voor mij op de knieën met de woorden “lieve schat, wil je met mij voor de onecht trouwen?” Schaterend van het lachen zei ik natuurlijk ja. Was hij toch nog een romanticus. Later op die dag vertelde ik het aan wat familieleden, die vonden dat mijn bruidegom het voor de foto over moest doen. Dat hebben we niet gedaan, het was mijn momentje en is op mijn harde schijf opgeslagen, daar heb ik geen foto voor nodig. Dat komt straks wel als we tijdens de carnaval trouwen voor de Boerenstand.

 

Schermafbeelding 2016-07-29 om 16.13.24In 1979 richtte Wilma Stofmeel Dansgroep Butterfly in Waalre op. Na tien jaar stopte ze daarmee en droeg het stokje over aan een nieuwe leiding. Butterfly bestond toen inmiddels uit ruim 100 leden. In 1990 startte ze Theatergroep Kinderspel, volgde daarvoor de Basisregie opleiding In Tilburg en de Kaderregie opleiding in Venlo. Verder gaf ze theatercursussen in de regio en regisseerde verschillende volwassen gezelschappen en jeugdgroepen. Op verzoek van het NVA (Nederlandse Vereniging Amateurtoneel) volgde ze in Apeldoorn een masterclass om speciaal voor jongeren toneelstukken te schrijven. Sinds maart 2016 schrijft ze ook artikelen voor het weekblad De Schakel. In 2006 ontving Wilma de koninklijke onderscheiding Lid in de orde van Oranje Nassau voor haar bijzondere verdiensten op het gebied van theater voor de jeugd en in 2015 ontving ze daarvoor van de gemeente Waalre de vrijwilligerspenning.

 

Deel dit bericht met je vrienden
Share on FacebookTweet about this on Twitter
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest