Eens per jaar collecteer ik voor Beatrix spierfonds, niet altijd even leuk omdat vooral jonge mensen niet thuis geven wanneer ik aan de deur sta. Die zeggen rustig “nee bedankt, ik doneer niet” of “ik heb het al overgemaakt.” En dan zal ik dat maar geloven. Tot een paar jaar geleden maakte ik blindelings geld over wanneer ik een bedelbrief binnen kreeg. We hebben het goed en waarom zou je anderen niet helpen nietwaar? Totdat het me opviel dat ik van een of ander goed doel vaker een brief met acceptgiro kreeg. Toen ben ik daar eens wat beter op gaan letten. Wat blijkt? Ze vragen niet één keer per jaar iets, maar bij ieder jaargetijde, extra na een ramp, vanwege de feestdagen, of verzin het maar. Daar kwam nog bij dat er ook heel, héél veel verschillende goede doelen waren waarvan ik dacht “waarom doen die niet samen? Ze streven toch het zelfde na? Namelijk wereldwijd armoede bestrijden, onderzoeken doen voor onze gezondheid of de natuur beschermen.”

Ik ben daarop de reçuutjes eens gaan bewaren, telt u met me mee? Voor kinderen in het bijzonder en mensen in het algemeen zijn er: Stichting Amazone voor kinderen in Bolivia, Amnesty, Amref (is Flying Doctors) Artsen zonder grenzen, Stichting Child-Help voor kinderen in ontwikkelingslanden met bijvoorbeeld een open rugje en of een waterhoofd, Cordaid voor wereldwijde armoede bestrijding, Kerk in actie voor allerlei projecten in ontwikkelingslanden. Dan is er nog Nationaal Kinderhulp, Stichting Maryknoll Zusters van St. Dominicus, Oxfam Novib, Simavi, Warchild en Stichting Wereld Dorpen.

Blijkbaar zijn de kosten van folders met gratis kerst- of felicitatiekaarten lucratief want ineens doken er ook bedelbrieven op voor goede doelen van dieren zoals: Stichting Viervoeters, Stichting Ifaw (dieren die dreigen uit te sterven), Stichting The Donkey en Stichting Dieren lot.

Er wordt ook hard gelobbyd voor onze gezondheid want daarvan heb je: Aidsfonds, Astmafonds, Prinses Beatrix fond (spierziektes), Hartstichting, Hersenstichting, Kankerbestrijding, Maag Lever Darm, Multiple Sclerose, Parkinson Fonds en Reumafonds.

Ook de natuur willen beschermen, dat doen dus Brabants Landschap, Greenpeace en Natuurmonumenten. Voor cultuur is er het Prins Bernhard Cultuurfonds, hiervan hebben we voor onze Theatergroep bij een jubileum tot twee keer financiële ondersteuning gekregen dus daar gebeurt ook daadwerkelijk iets mee. Als laatste wil ik nog de Nederlandse Redding Maatschappij noemen, dat lijkt me voor een land met zoveel water geen overbodige luxe.

Ik kan me voorstellen dat een groot aantal mensen dankzij die goede doelen een baan hebben, want iemand moet de folders bedenken en maken, een ander moet ze dan versturen en weer iemand anders gaat nabellen nadat je hebt gedoneerd. En dan vragen ze of je nog een beetje meer wilt overmaken voor een speciale actie en anders het goede doel in je testament wilt zetten. Eerlijk gezegd begint het me behoorlijk te irriteren. Mensen lief, maak één pot voor gezondheid, een andere voor armoedebestrijding, één pot voor dieren in het algemeen want er zijn er nog veel meer en tot slot één pot voor natuurbescherming. Collecteer verspreid over het jaar vier keer, daar vind je ook gemakkelijker collectanten voor. Vervuil de boel niet met al die folders en val de mensen niet lastig met telefoontjes. Ik wil met alle plezier een groter bedrag doneren als ik het met die vier keer af kan.

 

Schermafbeelding 2016-07-29 om 16.13.24In 1979 richtte Wilma Stofmeel Dansgroep Butterfly in Waalre op. Na tien jaar stopte ze daarmee en droeg het stokje over aan een nieuwe leiding. Butterfly bestond toen inmiddels uit ruim 100 leden. In 1990 startte ze Theatergroep Kinderspel, volgde daarvoor de Basisregie opleiding In Tilburg en de Kaderregie opleiding in Venlo. Verder gaf ze theatercursussen in de regio en regisseerde verschillende volwassen gezelschappen en jeugdgroepen. Op verzoek van het NVA (Nederlandse Vereniging Amateurtoneel) volgde ze in Apeldoorn een masterclass om speciaal voor jongeren toneelstukken te schrijven. Sinds maart 2016 schrijft ze ook artikelen voor het weekblad De Schakel. In 2006 ontving Wilma de koninklijke onderscheiding Lid in de orde van Oranje Nassau voor haar bijzondere verdiensten op het gebied van theater voor de jeugd en in 2015 ontving ze daarvoor van de gemeente Waalre de vrijwilligerspenning.

 

Deel dit bericht met je vrienden
Share on FacebookTweet about this on Twitter
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest