Er is een gezegde: ‘Familie heb je, vrienden zoek je zelf uit’. Toch wil ik een lans breken voor familie. Je kunt niet altijd leven met ze, maar ook niet zonder. Je wilt weten waar je vandaan komt. Soms verlies je ze uit het oog, er is toch altijd een moment dat je elkaar weer treft. Er is een verhaal van een bos takken, de metafoor voor familie. Een of twee takken breek je gemakkelijk door. Bij een bos takken zal je dat niet lukken, dat is je familie. Je komt bij elkaar met feesten en in tijden van verdriet. Je deelt dat samen, geniet samen of bent elkaar tot steun. Als het nodig is help je elkaar waar je kunt. En anders is het gewoon fijn samen herinneringen op te halen, daar heb je dan familie voor.

In iedere familie is er wel eens wat aan de hand en zijn er geheimen. Onze stamboom is een keer uitgezocht, die gaat terug tot 1641. Daar staan de wapenfeiten in, maar ook gegevens over roof en moord. Niet iets om trots op te zijn, wel interessant om te weten. Met zo’n stamboom onderzoek kwamen we ook recentelijke geheimen te weten. Die zijn weer snel met de mantel der liefde bedekt, daar moeten eerst nog wat generaties overheen gaan. Ik kom hier op omdat deze maand een tante is overleden. Zesennegentig jaar is ze geworden, een gezegende leeftijd. Tijdens de uitvaart las de dochter moeders levensloop voor. Dat tante geen gemakkelijk leven heeft gehad en veel verdriet, onder andere omdat ze geen kinderen kon krijgen. Ons nichtje is geadopteerd. Tante was als sinds 1977 weduwe en maakte zich de laatste jaren zorgen om haar dochter. “Als ik er straks niet meer ben heb je geen familie meer. Je moet op zoek gaan naar je eigen familie.” Dat heeft mijn nichtje gedaan en wat blijkt; ze heeft twee broers. Die waren blij verrast een zus te hebben en verwelkomden haar met open armen. Tante is heel rustig ingeslapen, ze was nu gerustgesteld.

Er wordt niet voor niets gezegd ‘begrafenisfeest’. Naast de emoties die een uitvaart met zich meebrengt is het na afloop tijdens de koffietafel weer een feest van herkenning. Toen we klein waren ging de familie elke zondag naar opa en oma. Later, toen die er niet meer waren, nam de oudste zoon het stokje over. Neven en nichten zagen elkaar daar regelmatig. Met de jaren verwaterde het contact. Soms zag je elkaar op een bruiloft, vaker bij een begrafenis. Zo ook dit keer bij de uitvaart van tante. Je ziet gezichten die nauwelijks zijn veranderd, alleen meer rimpeltjes en een forser postuur. Even is er weer een leuk contact, je informeert naar de kinderen en kleinkinderen en realiseert je dan ‘we zijn niet jong meer, wij zijn nu aan de beurt’. Je ziet in de gezichten de overleden ooms en tantes weer terug. Herinneringen worden opgehaald. Zij lijkt precies op haar moeder, hij is sprekend zijn vader. Je ontdekt ook waar je talent vandaan komt. Mijn ouders hadden niets met schrijven en dichten, blijkt een tante dat wel te hebben gedaan. Voor mijn nichtje moet het fijn zijn te weten waar haar talenten vandaan komen dat ze familie heeft die haar het familieverhaal kunnen vertellen.

 

Schermafbeelding 2016-07-29 om 16.13.24In 1979 richtte Wilma Stofmeel Dansgroep Butterfly in Waalre op. Na tien jaar stopte ze daarmee en droeg het stokje over aan een nieuwe leiding. Butterfly bestond toen inmiddels uit ruim 100 leden. In 1990 startte ze Theatergroep Kinderspel, volgde daarvoor de Basisregie opleiding In Tilburg en de Kaderregie opleiding in Venlo. Verder gaf ze theatercursussen in de regio en regisseerde verschillende volwassen gezelschappen en jeugdgroepen. Op verzoek van het NVA (Nederlandse Vereniging Amateurtoneel) volgde ze in Apeldoorn een masterclass om speciaal voor jongeren toneelstukken te schrijven. Sinds maart 2016 schrijft ze ook artikelen voor het weekblad De Schakel. In 2006 ontving Wilma de koninklijke onderscheiding Lid in de orde van Oranje Nassau voor haar bijzondere verdiensten op het gebied van theater voor de jeugd en in 2015 ontving ze daarvoor van de gemeente Waalre de vrijwilligerspenning.

 

Deel dit bericht met je vrienden
Share on FacebookTweet about this on Twitter
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest