Wij zijn echte kattenliefhebbers. Vooral de eigengereidheid van een kat vinden wij leuk. Vanaf het begin van ons trouwen hadden we er een, soms twee. Meestal waren dat boerderijkatten, die doen wat ze moeten doen: muizen vangen. Zolang er een kat in huis was, waren er geen muizen. Als het meneer of mevrouw zinde mochten we ze aaien en kwamen ze bij je zitten. Veertien jaar geleden werd Rakker, onze kater blind. Toch wist hij zijn weg te vinden in huis en tuin. Alleen de jacht lukte niet meer. Dat hadden de muizen ook in de gaten, die liepen brutaal door de kamer. Rakker werd achttien jaar, daarna was er veertien jaar geen kat. We hadden een druk leven en waren veel van huis, daar is voor zo’n beestje ook geen gezelligheid aan.

Dit jaar, vlak voor de vakantie vroeg ik mijn lief om weer een huisdier te nemen. We zijn vaker thuis en voor de kleindochters is het ook leuk. Die willen niets liever dan hondjes, konijntjes en poezen aaien. Thuis hebben ze geen huisdier, dan konden ze hun hartje bij ons ophalen. We dubden nog even of het een hondje zou worden, maar nee toch liever weer een kat. Na de vakantie gingen we naar het dierenasiel en kozen Tinus uit. Hij is een mooie zwart/witte kater van acht maanden. We verrasten onze familieleden met een foto van hem en de mededeling ‘we hebben een nieuwe huisgenoot’.

We vermoeden dat Tinus veel heeft meegemaakt, hij is heel schichtig en duikt bij de minste beweging weg. In het begin zag je hem hele dagen niet, had hij zich verstopt. Langzaam wisten we zijn vertrouwen te winnen. Hij komt nu zelfs gezellig naast me op de bank zitten, wel met een grote boog om mijn benen heen. Vermoedelijk hebben ze hem vaak geschopt. Tinus is heel leergierig: de tv interesseert hem bijzonder en wanneer ik de krant lees  zit hij geboeid op een afstandje te kijken. Nu hij wat vertrouwder is met ons komt hij zelfs kijken wat voor kaarten er op tafel liggen en wie aan de winnende hand is.

Tinus is echt slim. Op het bankje in de serre liggen dekentjes, daar ligt hij graag op als we weg zijn. Zijn we in de buurt, dan droomt hij liever onder het bankje. Dat is op de koude tegels natuurlijk minder comfortabel. Op een morgen was één dekentje verdwenen, had hij het onder de bank getrokken, dat lag prettiger. Een paar dagen later was het andere dekentje ook verdwenen, het lag er ook bij. De boodschap was duidelijk: hier moeten die liggen. Dat socialiseren van hem komt nog wel goed. Gelukkig zoekt hij steeds meer contact met ons en nodigt ons zelfs uit om hem te aaien en te kroelen. We zijn heel blij met zijn gezelschap. Je kunt wel gaan voor een kat met een stamboom, maar wij hadden liever een kat ‘met een krasje’. Het vraagt geduld en je moet je in de kat kunnen verplaatsen, maar als je dan zijn vertrouwen wint voelt dat als een overwinning en dat is extra plezierig. Ik denk dat onze Tinus Plotseling, zoals onze zoon hem meteen noemde, minder moeite zal hebben met de kleindochters. Met hun nog geen meter lengte boezemen hem vast minder angst in. Zo bezorgen we ons zelf, de kat en de kinderen veel plezier. Hopelijk hebben we nog jaren plezier van elkaar.

 

Schermafbeelding 2016-07-29 om 16.13.24In 1979 richtte Wilma Stofmeel Dansgroep Butterfly in Waalre op. Na tien jaar stopte ze daarmee en droeg het stokje over aan een nieuwe leiding. Butterfly bestond toen inmiddels uit ruim 100 leden. In 1990 startte ze Theatergroep Kinderspel, volgde daarvoor de Basisregie opleiding In Tilburg en de Kaderregie opleiding in Venlo. Verder gaf ze theatercursussen in de regio en regisseerde verschillende volwassen gezelschappen en jeugdgroepen. Op verzoek van het NVA (Nederlandse Vereniging Amateurtoneel) volgde ze in Apeldoorn een masterclass om speciaal voor jongeren toneelstukken te schrijven. Sinds maart 2016 schrijft ze ook artikelen voor het weekblad De Schakel. In 2006 ontving Wilma de koninklijke onderscheiding Lid in de orde van Oranje Nassau voor haar bijzondere verdiensten op het gebied van theater voor de jeugd en in 2015 ontving ze daarvoor van de gemeente Waalre de vrijwilligerspenning.

 

Deel dit bericht met je vrienden
Share on FacebookTweet about this on Twitter
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest