In het nieuwe jaar beginnen we graag met een schone lei en staat bol van de goede voornemens. De een gaat meer sporten, de ander wil van zijn of haar feestkilo’s af en gaat lijnen. Stoppen met roken staat in de top tien. Ik moet bekennen dat ik nog geen lijstje goede voornemens voor dit jaar had opgesteld. Afgelopen maand interviewde ik iemand die zich had voorgenomen voortaan iedere dag zwerfvuil op te ruimen. Geen bakken of zakken vol, gewoon één ding, maar wel elke dag. Vervolgens zette hij dat op een speciaal facebook account om zich zo te verplichten zijn goede voornemen door te zetten. Daarbij kreeg hij al snel volgers waardoor hij zich gesteund voelt.

Dat zou voor mij ook wel een goed voornemen zijn, lekker makkelijk. Maar nee, een goed voornemen moet meer moeite kosten. Zoals je weet is poetsen niet echt mijn ding, dus daar zou ik mee kunnen beginnen. Ik nam me voor de boel in huis goed onderhanden te nemen en begon de eerste week met de keuken. De keukenkasten werden grondig onderhanden genomen en gepoetst. Overjarige levensmiddelen weggegooid en overbodige spullen gingen naar de Kringloop. Opgeruimd staat netjes. Een week later waren de eerste vingerafdrukken op de deurtjes en de vieze spetters op de tegeltjes al weer zichtbaar. Snel een doekje er over, dan lijkt de keuken nog even spic en span. Twee weken later was ik hulpeloos op zoek naar de keukenrollen, waar staan die ook al weer en waar ligt de notenkraker nou? Ik had allerlei spullen een ander plekje gegeven, wat me praktischer leek. Ik vermoed dat, voordat we een maand verder zijn, alles weer op zijn oude plek ligt. Ik kan eigenlijk veel beter de boel bijhouden. Gewoon schoonmaken als het vuil is, stukje bij beetje. Dit voornemen sneuvelde dus.

Een ander voornemen is bewegen. Ik ga al zo’n tien jaar naar fitnes en toen ik op de Politie Academie werkte ging ik regelmatig zwemmen, daar is een beetje de klad in gekomen. Vorig jaar had ik steeds minder zin om naar de fitnes te gaan. Van de krachttraining apparaten kreeg ik telkens blessures, daardoor stond ik meestal alleen maar op de loopband. Tja dan kun je eigenlijk net zo goed buiten gaan wandelen en dat kost me geen €35 per maand. Ik hakte de knoop door en zei mijn lidmaatschap op. Wandelen lukte van de zomer goed, maar in deze tijd van het jaar vergaat de lust me. Ik ben al een hele tijd niet meer gaan zwemmen. Wel ga ik zoveel mogelijk op de fiets overal naar toe.

Bij omroep MAX wordt iedere morgen ‘Nederland in beweging’ uitgezonden. In een kwartier tijd volg je onder leiding van twee coaches gemakkelijke oefeningen. Ik zag dat programma wel eens voorbij komen, maar hallo, ik ben nog niet bejaard! Totdat ik bedacht dat iedere dag vijftien minuten intensief bewegen zo gek nog niet is. Door het programma op te slaan kan ik het op ieder tijdstip van de dag terug kijken. Er is altijd wel een moment te vinden. Bijvoorbeeld even tussendoor wanneer ik lang achter de computer zit. Mijn goede voornemen van dit jaar is dus: meer bewegen, te beginnen met elke dag de gymoefeningen, fietsen doe ik al en wandelen en zwemmen? Dat komt ook wel weer.

 

Schermafbeelding 2016-07-29 om 16.13.24In 1979 richtte Wilma Stofmeel Dansgroep Butterfly op. Na tien jaar stopte ze daarmee en droeg het stokje over aan een nieuwe leiding. Butterfly bestond toen inmiddels uit ruim 100 leden. In 1990 startte ze Theatergroep Kinderspel, volgde daarvoor de Basisregie opleiding In Tilburg en de Kaderregie opleiding in Venlo. Verder gaf ze theatercursussen in de regio en regisseerde verschillende volwassen gezelschappen en jeugdgroepen. Op verzoek van het NVA (Nederlandse Vereniging Amateurtoneel) volgde ze in Apeldoorn een masterclass om speciaal voor jongeren toneelstukken te schrijven.  In 2006 ontving Wilma de koninklijke onderscheiding Lid in de orde van Oranje Nassau voor haar bijzondere verdiensten op het gebied van theater voor de jeugd en in 2015 ontving ze daarvoor van de gemeente Waalre de vrijwilligerspenning.

 

Deel dit bericht met je vrienden
Share on FacebookTweet about this on Twitter
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest