Het idee voor Radio Horizon ontstond in 1994.

Grootste probleem bij de opstart van Horizon was het verkrijgen van een frequentie.  Er was geen frequentie beschikbaar voor Heeze en ook niet voor Leende. Vanwege de fusie van beide gemeenten was dit een zeer ongewenste situatie. Er werd voorgesteld om met Geldrop en Valkenswaard een frequentie te delen om zo de hele (nieuwe) gemeente te dekken.
Na ongeveer anderhalf jaar bood NOZEMA uitkomst : 91,5 MHz was vrij en geschikt. Hoera! De hoerastemming duurde niet lang: de frequentie bleek toch niet vrij. Na weer een half jaar vond men uiteindelijk de 92,9 MHz als vrije frequentie, wat de start van Radio Horizon betekende.

In oktober 1995 waren de eerste geluiden op Horizon te horen. Inmiddels waren de stichtingen uit Heeze, Pearl FM, en Pulsar uit Leende, vooruitlopend op de samenvoeging van de gemeenten Heeze Leende en Sterksel, gefuseerd.  Overeengekomen werd dat onder de naam Horizon 92.9 uitgezonden zou gaan worden. Op 25 december ging het eerste non-stop programma de lucht in, direct al voorzien van kerstjingles en kerstmuziek.  De gepresenteerde programma’s beginnen in februari 1996.

Dat het Horizon niet echt voor de wind ging blijkt uit het volgende verhaal. Half mei 1996, nog geen half jaar na de start wordt de zender gestolen. De zware stalen kast die tegen het  PTT Telecom huisje in Leenderstrijp was geplaatst was geheel ontwricht, opengebroken en de zender was ontvreemd. Na aangifte bij Politie volgt op zaterdagmorgen spoedoverleg binnen het bestuur van de omroep. Twee bestuursleden besluiten tot een financiële injectie en na 7 dagen wordt een splinternieuwe zender aangesloten.

Marcel Aarts verzorgt het openingsprogramma met de nieuwe zender. Groot was de verslagenheid toen twee weken later de tweede diefstal plaats vond.  De koude rillingen liepen hoofd technische zaken Marnix van Gils en voorzitter Jeroen Rommerts over de rug toen ze na de alarmmelding bij het huisje van PTT Telecom aankwamen en hier de deur wagenwijd open zagen staan. Hier was de zender tijdelijk ondergebracht. Ook PTT Telecom schrok zich een hoedje en werkte mee aan een eigen bunker voor Horizon om de zender in onder te brengen. De gemeenten Heeze en Leende beslisten na de zomer positief over een lening voor zware mechanische en elektronische beveiliging en nieuwe apparatuur.

Na ruim een half jaar van voorbereidingen starten we de eerste zaterdag van november 1996 opnieuw met gepresenteerde programma’s. Nu is het Bas Valkenburg die het openingsprogramma presenteert.

In januari 1999 wordt de dief van de van de Horizonzenders bij toeval opgepakt terwijl hij bij de NS tracht bakenzenders langs het spoor te ontvreemden. Horizon krijgt na enkele omzwervingen de laatst gestolen zender terug. Bij onze start in de zomer van 1996 is Radio Horizon gehuisvest achter de Super in Leende in het voormalige pand van de Penny (nu Plusmarkt). Al voor de eerste uitzending worden we genoodzaakt te verhuizen. Na verschillende bezoeken aan eventuele studio locaties vinden programmaleider Peter vd Sande en voorzitter Jeroen Rommerts een gewillig oor bij Pierre Jonkers, eigenaar van Manege de Molenberg in Leende. In de kelder wordt een geschikte ruimte gevonden voor bouw van de nieuwe Horizon studio’s. De locatie moet in Leende blijven omdat de telefoonverbinding tussen de studio en zender kort moet zijn.  In de manege wordt in ijltempo een studio uit de grond gestampt.

In het voorjaar van 1999 kan Horizon de kosten van de huur niet meer opbrengen en verhuist de omroep naar haar derde studio binnen 4 jaar.  Mede dankzij de goede samenwerking met de gemeente en brandweer kunnen we intrekken in het oude leslokaal van de brandweer.  Ook dit is tijdelijk vanwege verhuisplannen van de brandweer maar essentieel voor ons: wel gratis. Burgemeester van den Heuvel-Planje opent met mooie woorden officieel de nieuwe studio in het zaterdagmiddag-programma Valkenburgs Valkuil. Als in het jaar 2002 de brandweerkazerne gaat verhuizen, moet Horizon weer op zoek  naar een nieuwe ruimte.

Na intensief speurwerk en vele gesprekken met de gemeente wordt in Sportcentrum “de Pompemaker” in Heeze een geschikte ruimte gevonden. Op 22 november 2002 wordt de studio in gebruik genomen.  Enkele lokale ondernemers “denken” met Radio Horizon mee en verzetten veel bouwwerkzaamheden. In 1998 begint Radio Horizon een kabelkrant: Parel&HorizonTV. Na een half jaar van aanloopmoeilijkheden volgt een herstart.

De kabelkrant heet vanaf november 1999: Heeze-Leende TV. Uitgever VLG zorgt voor de invulling tot 2002 omdat het hem steeds moeilijker blijkt adverteerders te vinden. Vanaf 2002 is Radio Horizon medewerker Jan de Bruijn verantwoordelijk voor de kabelkrant.

Met de introductie van een nieuw jinglepakket in het voorjaar van 1999 verdween de kreet twee-en-negentig-negen uit de naam aangezien iedereen wel doordrongen was van onze frequentie. Vanaf dat moment werd het ‘Radio Horizon, Jouw radio voor je eigen regio”.

De programmering van Horizon valt op door herkenbaarheid: stevige swingende muziek, altijd en op elk moment van de dag.  In 1997 besluiten we het muzikale roer om te gooien en gaat de meeste gitaarmuziek eruit en komt er veel dancemuziek uit de jaren 70 en 80 voor in de plaats. Veel meer dan voorheen programmeert Horizon een brede muziekstroming met een lage irritatiefactor.

Nu zijn alle programma’s van Horizon de moeite van het beluisteren waard, maar enkele opvallende willen we toch even apart vermeld worden:

Op zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur krijgen Ton Donders en Paul Meulensteen alle ruimte om zich uit te leven in het satirische programma “Donders Nog An Toe” met Raai voor een vlaai, de Paardenmop, de Conference en nog veel meer.  Door drukke werkzaamheden van Ton stopt het programma halverwege 1998. Landelijke publiciteit haalt Horizon met de uitzendingen van een hoorspel.

In 1996 zendt Horizon de serie “Paul Vlaanderen” uit, het succesvolle radiodrama uit de jaren 60. Ondanks belabberde geluidskwaliteit zijn er veel reacties. Radio 1 dj Ferry Maat draait de tune van Paul Vlaanderen en vertelt er bij dat Radio Horizon de serie weer uit zendt.

Ook zendt Horizon in 1996 en 1997 gedurende de zomer “Horizon Worldwide” uit, een half uur durend programma dat wekelijks via korte golf zenders in Itali‘ en de VS over de hele wereld te ontvangen is… en dat mag niet. Het Commissariaat voor de Media heeft begrip voor de onwetendheid van Horizon, maar laat weten dat Horizon niet buiten de gemeentegrenzen te ontvangen mag zijn. Horizon Worldwide levert vele honderden reacties op: vakantiegangers en luistervrienden van over de hele wereld laten weten dat ze de uitzending gehoord hebben.

Vanaf januari 1997 maakt Jan de Bruijn elke week op zondag “Horizon Sport” en groeit daarmee uit tot de sportverslaggever van Heeze-Leende.  Publiciteit krijgt Horizon ook via de TV programma’s van TV8. Een fan van het eerste uur, Toon de Vries van carnavalsvereniging “De Lindse Blaos”, wordt geinterviewd door TV8-Brabant over de recordpoging om met de langste fiets  ter wereld te rijden. Tijdens het TV8 interview praat Toon ook (live bij Horizon) telefonisch met Horizon dj Mark Tasman en noemt hij Radio Horizon “De streekzender voor Leende-Heeze” (enig chauvinisme mag met carnaval;  hij had moeten zeggen: “Heeze-Leende”).

Op de Brabantse Dag van 1997 gaat Horizon voor het eerst live op locatie. We zijn hier aanwezig met een studio enstraalverbinding in de gemeentehuistuin. De Burgemeester spreekt de luisteraars toe en poseert even voor de foto.   Ook de Brabantse Dag van 1998 en 1999 leveren leuke radio op met Koen van Huijgevoort en Bas Valkenburg als straatreporters. Voorafgaand aan de Brabantse Dag houdt Horizon een Brabantse Nacht waarin we vele wagenbouwersgroepen bezoeken en live interviews hebben met de wagenbouwers.

Radio Horizon produceert een jaaroverzicht van het lokaal en regionaal nieuws van 1998.  Dit wordt ingesproken door Lars van der Veen en duurt bijna twee uur.  Enkele Cd’s worden verkocht aan onder andere het gemeentearchief. Waren de verkiezingsuitzendingen van 1996 een succes, de verkiezingen van 1999 leverden helemaal spannende radio op: Horizon gaf politieke partijen vooraf de mogelijkheid zich te presenteren, deed een verkiezingsonderzoek en was op de verkiezingsdag aanwezig op stembureaus en bij de bekendmaking van de uitslag. Horizon slaagde er wederom in om de uitslag goed te voorspellen: het voorspelde verlies van het CDA met twee zetels werd vooraf door die partij in twijfel getrokken, maar bleek pijnlijk accuraat.

Ook de verkiezingsuitzending van de gemeenteraadsverkiezing 2002 werd weer een groot succes. De week voorafgaand aan de verkiezingen doet Radio Horizon weer een verkiezingsonderzoek. De verkiezingsuitzending start woensdagmiddag om 15.00 uur en gaat door totdat de uitslagen van de stembureau’s binnen zijn, en er een definitieve uitslag gegeven kan worden. In de foyer van het gemeentehuis komen de uitslagen binnen. Hier wacht een Horizon-medewerker aan de voordeur de stembureau-voorzitter op en brengt razendsnel de gegevens over naar de 1e verdieping waar Horizon haar mobiele studio heeft ingericht in de raadszaal. Onze spreadsheet rekend de gegevens razendsnel om zodat wij op de radio de uitslag al om 23.30 uur bekend kunnen maken terwijl de telling in de foyer pas rond half 1 bekend wordt. Opvallend is de grote belangstelling van de lokale politiek voor onze spreadsheet.

De muziekvoorziening kan op locatie worden gedaan met een complete studio. Als Horizon het programma “de Drie over Drie” (politiek cafe) uitzendt, wordt een eenvoudigemengtafel opgesteld om de microfoons van de sprekers te schuiven, en zendt  de straalzender het programma naar de studio, waar het live op de kabel wordt gezet. Ook nemen we met een MD-speler het programma op voor latere herhaling. Sinds het voorjaar van 1999 beschikt Horizon over een mobiele studio. Deze wordt als regiewagen gebruikt bij live locatie-uitzendingen en als programma’s op locatie worden opgenomen. De apparatuur die mee gaat hangt af van het soort programma. Bij een programma als de Brabantse Dag heeft Horizon de beschikking over een vaste straalverbinding. En een reportagezender om bijvoorbeeld de wagenbouw-locaties te bezoeken en draagbare microfoons om staatinterviews af te nemen.

Het ‘geluid’ van Radio Horizon is herkenbaar aan de uitstekende geluidskwaliteit. Daar zorgen een batterij aan geluidseffectapparatuur voor die de dynamiek in spraak en muziek omzetten naar geluid dat geschikt is om de zender op te sturen. Via een telefoonlijn gaat het geluid naar de zender die niet bij de studio staat opgesteld, maar in het bos bij Leenderstrijp.  Daar zorgt een compressor/limiter ervoor dat Horizon niet te “hard” uit je radio knalt (en andere stations stoort), waarna het de zender ingestuurd wordt. Sinds de start van Horizon is het vermogen dat uit de antennes van Horizon komt 40 watt. Na vele klachten over onze ontvangst binnen de gemeente hebben we van de Rijks Dienst Radiocommunicatie toestemming gekregen om het vermogen te verhogen.  Omdat de “Pascal” hiervoor niet geschikt was hebben we een nieuwe zender gekocht en vanaf september 2001 is Radio Horizon storingsvrij te ontvangen in heel de regio. Vanaf dat moment zie je ook de naam Radio Horizon in je display van je radio dankzij het RDS (Radio Data System). Ook beschikt Radio Horizon tegenwoordig over een reservezender die alleen gebruikt wordt bij calamiteiten.