Heeze-Leende verbetert veiligheid gemeentehuis

De gemeente Heeze-Leende kiest als eerste gemeente in Nederland voor het evacuatiematras S-cape Plus om in geval van nood burgers vanuit het gemeentehuis te kunnen evacueren. Wat is de S-cape Plus? Wat is de S-cape Plus?
BHV-coördinator Ilka Adriaans:
“De S-cape Plus is een evacuatiematras waarmee eenvoudig en snel mensen met een beperking via de trap kunnen worden geëvacueerd. De S-cape Plus is een matras met flappen waarmee de patiënt op een betrekkelijk prettige en eenvoudige manier kan worden verplaatst. De S-cape Plus heeft lussen waarmee het matras kan worden versleept, dit kan in geval van nood al door één persoon worden gedaan.”Waarom heeft Heeze-Leende gekozen voor de S-cape Plus?
‘Ons gemeentehuis heeft meerdere verdiepingen, en de raadszaal is op de eerste verdieping. Hier komen regelmatig burgers, bijvoorbeeld bij huwelijken of raadsvergaderingen. Bij brand moet er snel en veilig ontruimd kunnen worden, en we vinden het belangrijk dat ook oudere mensen of mensen met een beperking op een veilige manier via de trap geëvacueerd kunnen worden. De lift is immers bij brand onbruikbaar. Daarom heeft de gemeente Heeze-Leende besloten evacuatiematrassen aan te schaffen.”
Waar hebben jullie op gelet bij de aanschaf?
‘We hebben vooral gelet op gebruiksgemak, maar ook de prijs van de S-cape Plus was voor ons een pluspunt. Er wordt vaak geëvacueerd met een evacuatiestoel, maar dat is eigenlijk heel eng en onhandig, vooral als je de trap af moet. We vinden het belangrijk om om onze bezoekers op een veilige en vriendelijke manier te behandelen, vandaar dat we hebben gekozen voor de S-cape Plus.”