Zwarte Piet blijft zwart in Heeze-Leende

Zwarte Piet blijft zwart in Heeze-Leende. Dat is de uitkomst van zorgvuldig overleg tussen burgemeester Paul Verhoeven en enkele comités die zich bezighouden met de organisatie van de sinterklaasfeestenin de gemeente. Hieronder leest u uitleg van de burgemeester:

‘In het nieuws wordt de laatste tijd regelmatig de discussie gevoerd over Zwarte Piet. Sommigen verbinden hier een discriminatiediscussie aan wat absoluut niet bedoeld wordt. Van oudsher is Sinterklaas immers gewoon een kinderfeest. Sinterklaas de goedheiligman en zijn koddige, grappige en soms wat knullige knecht heet Zwarte Piet.
Ik heb nog nooit een kind de verbinding horen leggen tussen Zwarte Piet en discriminatie. Natuurlijk heb ik begrip voor de personen die zich gekwetst voelen door ‘Zwarte Piet’. Ik kan dat gevoel niet wegnemen. Ik kan slechts melden dat het nooit de bedoeling was en is om hiermee te kwetsen, het is immers een kinderfeest.
Ik sprak onlangs mevrouw Ineke Stroeken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volksculturen en nationaal vertegenwoordigster van het Immaterieel Werelderfgoed. Zij vertrouwde mij toe dat slechts een handje vol mensen de negatieve Zwarte Pieten-discussie in stand proberen te houden. De media geeft hier onevenredig veel aandacht aan.
Hierbij valt het mij op dat deze tegenstanders van Zwarte Piet het nooit hebben over het kinderfeest zoals het traditionele sinterklaasfeest bedoeld is.
Ik heb als burgemeester onlangs overleg gehad met de Contact Commissie in Leende, het Sint Nicolaas Comité in Heeze en het Oranje Comité in Sterksel. Deze mensen organiseren jaarlijks het sinterklaasfeest in onze gemeente. We waren het allemaal snel met elkaar eens. Zwarte Piet is zwart. Het sinterklaasfeest heeft niets te maken met racisme en met Zwarte Piet willen we ook niemand kwetsen. Dus Sinterklaas komt ook dit jaar weer in al onze dorpen voor de kinderen. Samen met zijn grappige kindervriend Zwarte Piet. Ik ben blij met deze opstelling en wens hen veel succes met het organiseren van dit mooie kinderfeest’.

Paul Verhoeven, burgemeester