58e BBD

Heeze – In de week voorafgaand aan de cultuurhistorische optocht in Heeze op zaterdag 30 augustus organiseert de Brabantsedag dit jaar maar liefst 6 exposities. Het thema ‘Bekend, Beroemd, Bemind…’ leverde veel leuke ideeën op. De locaties liggen dicht bij elkaar in het centrum van Heeze.

(1) Op straat:
Eén van de exposities bevindt zich letterlijk op straat. Het is een wandel- of fietsroute door het centrum van Heeze langs straatnaamborden vernoemd naar bekende, beroemde en beminde inwoners van Heeze, maar ook langs beelden en markante bouwwerken.

(2) 16 Tenten blauw – Astrid Huis:
Astrid Huis uit Heeze portretteerde de wagenbouwers, omdat je ‘bij de optocht altijd een geweldig schouwspel ziet, maar nooit de harde werkers achter deze prachtige creaties’. 16 Tenten blauw is een knipoog naar het spraakmakende boek 50 Tinten grijs. De foto’s zijn na afloop van de expositie te koop.

WAAR: Dorpshuis ’t Perron (foyer), Schoolstraat 48, Heeze.

(3) August Ice:
Joop Kessels, filmmaker uit Heeze, gaat een aantal objecten die ook op het affiche van de Brabantsedag staan afgebeeld, invriezen in ijsblokken. De voorwerpen verwijzen naar bekende, beroemde, beminde personen in Brabant. Op de achtergrond wordt de videoclip White Swan (6 minuten) van Sil van der Woerd geprojecteerd.

WAAR: Dorpshuis ’t Perron (toneelzaal), Schoolstraat 48, Heeze.

(4) Lowie van den Heuvel:
Tot voor kort was Lowie van den Heuvel (1934-1982) alom bekend in Heeze. Veel Heezenaren droegen de kunstenaar een warm hart toe. Veel dorpsgenoten hebben nog een schilderij van hem in huis hangen. Of een koperen plaquette, want die maakte hij ook. Het is voor het eerst dat er een tentoonstelling met zijn werk wordt georganiseerd. Bij de expositie verschijnt een boekje.

WAAR: VVV-gebouw, Schoolstraat 2, Heeze.

(5) Beelden in de Pastorietuin:
Er zijn monumentale beelden te zien van Marja Vierstraete (Heeze), Arjen Bakermans (Swalmen) en Peter Hermsen (Eindhoven). Marja Vierstraete verbeeldt karakters van mensen en dat doet ze door middel van ruimtelijke objecten van draadstaal. Arjen Bakermans werkt in keramiek en maakt objecten, monumentale beelden en ‘land art’ met een heroïsche uitstraling. Peter Hermsen gaat een installatie maken die op abstracte wijze uiting geeft aan het thema. Op zaterdag 29 augustus is tussen 14.00 en 17.00 uur een optreden te zien van Living Statues die bekende Brabanders verbeelden.

WAAR:  Pastorietuin, Jan Deckersstraat 22, Heeze.

(6) Matijs van de Kerkhof:
Bekend, beroemd, bemind, dat zijn de oude meesters in de schilderkunst. Beeldend kunstenaar Matijs van de Kerkhof uit Nuenen haalt zijn inspiratie uit 17de en 18de-eeuwse schilderijen. Zijn werken zijn vluchtige interpretaties van de oude meesters, geen letterlijke kopieën. Hij volgt het ritme van de oude schilders, maar gebruikt daarbij zijn eigen fantasie.

WAAR: Villa des Beaux Arts, Jan Deckersstraat 45, Heeze. (expositie in samenwerking met de galerie)

Openingstijden van de exposities:
Zaterdag 22 t/m zaterdag 29 augustus van 11 tot 17 uur. Zondag 30 augustus zijn de exposities van 11 tot 14 uur te bezichtigen en is er alleen toegang op vertoon van een entreebewijs voor de optocht. Opmerking: Villa des Beaux Arts is gesloten op maandag 24, dinsdag 25 en zondag 30 augustus.

Informatie: www.brabantsedag.nl