OSPEL – Op zondag 29 november is er een Dagwandeling van 15 kilometer in Nationaal Park De Groote Peel. De excursie staat onder begeleiding van een Peelgids van Staatsbosbeheer en start om 11.00 uur bij Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 7,50 per persoon, inclusief een Peelneutje onderweg. Kaartjes reserveren via:www.staatsbosbeheer.nl/dagjestappengrootepeel

 

Grote variatie in kleinste Nationaal Park van Nederland

De Groote Peel is het kleinste nationale park van Nederland. Toch kan je er uren rondstruinen en genieten van de prachtige natuur. Tijdens een Dagwandeling loop je onder begeleiding van een Peelgids van Staatsbosbeheer en kom je op de mooiste plekjes. De gids heeft een route van 15 kilometer uitgestippeld die onder meer langs de grote waterplassen het Meerbaansblaak, ’t Elfde en ’t Roerdompven loopt. Daarbij wordt de provinciegrens tussen Brabant en Limburg een paar keer overgestoken. Onderweg krijg je informatie over het ontstaan, over de natuur en de cultuurhistorie van De Groote Peel, maar wandelen staat voorop.

Omdat er in De Groote Peel alleen gewandeld wordt kan je er nog heerlijk genieten van de stilte. Het landschap is weids en open met veel waterplassen, heide en kleine stukken bos. Het gebied is onder meer bekend om zijn vogelrijkdom maar ook vanwege zijn rijke cultuurhistorie. In de Peelstreek is vroeger namelijk turf gestoken. De sporen van dit turfstekerverleden zijn nog goed zichtbaar in het landschap. Zo wandel je bijvoorbeeld over Peelbanen, de paden waarover vroeger het veen werd vervoerd. De houten knuppelbruggen zijn van latere datum en aangelegd om het oorspronkelijke moeras toegankelijk te maken voor wandelaars. Een aanrader voor iedereen die van de natuur en van wandelen houdt!

Let op: Halverwege de wandeling wordt er gepauzeerd in het open veld. Zorg voor een lunchpakket en voldoende drinken voor onderweg. In natte perioden zijn sommige paden in de Peel modderig. Zorg dus voor stevige, waterdichte schoenen.