Onderzoeksjournalist Hans van Eeden geeft donderdag 13 februari in Sterksel een lezing over ‘De koninklijke 19e eeuw’. Tijdens deze lezing staat de regeerperiode centraal van vorsten in relatie totde veranderingen van ‘het nieuwe Brabant’. De vraag is in hoeverre het Koningschap van Koning Willem I (1813-1840), Willem II (1840-1849) en Willem III (1849-1890), regentes Emma en Koningin Wilhelmina (vanaf 1898) invloed hebben gehad op de ontwikkelingen van Brabant.
Thema’s die aan de orde komen zijn: na de Franse periode in 1813, de broedertwist met de afscheiding van België als gevolg, sociaal-culturele aspecten, technologische vooruitgang, democratie in wording, gevangeniswezen en van nijverheid tot industrie en de oprichtlng van de Boerenleenbank.

Aanvang lezing 20.00 uur in Dorpshuis Valentijn, Sterksel.