“Militair zijn is geen beroep maar manier van leven”

‘Militair zijn is geen beroep maar een manier van leven; het omvat kameraadschap, teamgevoel, onderlinge verbondenheid en afhankelijkheid”, aldus de Heezer wethouder Jos van Bree. Hij zei dit 15 septemberin een toespraak tijdens de regionale ontmoetingsdag voor veteranen in De Hofnar in Valkenswaard.
Van Bree is zelf oud-beroepsmilitair en werkte tien jaar bij de Koninklijke Landmacht als officier bij de militaire administratie. De wethouder gaf aan trots te zijn op de militairen die overal ter wereld de vrijheid bevechten. “Ik heb veel respect voor onze veteranen, van oud tot jong, die zich hebben ingezet voor de wereldvrede. En dat in vreemde oorden met andere normen en waarden, landschappen en klimaten. Hulde aan u, de veteraan, onze bevrijder. Al 70 jaar vrede en stabiliteit in West-Europa. Een groot goed en een ongekende mijlpaal.”
Hoge opkomst
Ruim 900 regionale veteranen met aanhang hadden zich voor deze middag aangemeld, onder wie ook veteranen uit Heeze-Leende. De Hofnar kon echter maar de helft van dat aantal herbergen. De combinatie van 70 jaar bevrijding, de activiteiten rondom de Liberation Route, Market Garden en de tentoongestelde wagens van het Valkenswaardse bloemencorso, heeft waarschijnlijk tot deze hoge respons geleid.