SintLucas kleed theatertent Brabantsedag aan


HEEZE/EINDHOVEN – Het theaterprogramma van de Brabantsedag vindt dit jaar plaats in een nieuwe tent op een nieuwe locatie: de gemeentehuistuin in Heeze. Derdejaars VMBO-leerlingen van het SintLucas in Eindhoven zorgen voor de aankleding van dit Brabantsedag Theater. Op verzoek van Stichting Brabantsedag hebben ze kunstwerken gemaakt die aansluiten op het thema van de 58ste Brabantsedag: ‘Bekend, Beroemd, Bemind…’.
De VMBO-ers putten voor de kunstwerken uit dezelfde namenlijst met bekende, beroemde en beminde Brabanders als waaruit de wagenbouwersgroepen hun onderwerp hebben gekozen. Het is dus mogelijk dat je bij een bezoek aan het theater een bekende Brabander uitgebeeld ziet waar op zondag 30 augustus, tijdens de cultuurhistorische optocht, een hele wagen compleet met straattheater aan is gewijd.
Een engel, een camera en Kuifje
Leerlingen Sanne en Amy gingen aan de slag met Jan van Eyck. “We kozen een engel uit een van zijn schilderijen. De kwast aan de zijkant laat zien dat Van Eyck schilder was.” Indi, Rosie en Vera verdiepten zich in Martien Coppens. “Hij was fotograaf en fotografeerde veel kerken. Een camera en een kerk zie je terug in ons werk. Coppens maakte zwart-wit foto’s. Daarom zie je in ons werk alleen de kleuren zwart, wit en grijs.” Een andere leerling vertelt: “Wij hebben Hergé gekozen. De stripverhalen van Kuifje kende ik wel, maar ik wist niet dat ze getekend waren door Hergé.”
De kunstwerken die door de leerlingen zijn gemaakt zijn niet alleen ter decoratie van het Brabantsedag Theater. Ze verwijzen ook naar de vorige locatie waar de Brabantsedag jarenlang te gast is geweest: Galerie des Beaux Arts.
Muziekoptredens en theatervoorstellingen
Het Brabantsedag Theater is geopend van zondag 23 tot en met vrijdag 28 augustus. Er zijn diverse muziekoptredens en cabaret- en (kinder)theatervoorstellingen. Meer informatie en voorverkoop via www.brabantsedag.nl of het Secretariaat Brabantsedag in Dorpshuis ’t Perron.