IVN maakt geen bezwaar tegen kap beuken

HEEZE – Om de familie Heesakkers, aan de Rul, in tijden van hoge waterstanden, droge voeten te garanderen zijn op deze locatie ingrijpende werkzaam heden nodig. Werkzaamheden waarbij de beuken langs deRul in levensgevaar komen.

Na lang wikken en wegen en veel overleg heeft het IVN besloten geen bezwaar te maken tegen de optie waarbij de meesten beuken gekapt worden. Bij de andere voorstellen waren ingrijpende cultuurtechnische maatregelen nodig. Het is dan zeer de vraag of de beuken halvering van hun wortelgestel, idem de kroon en de zware werkzaamheden aan de voet van hun stam op termijn zouden overleven.

Het IVN heeft voor de beuken, die overigens aan een kant van de weg worden gekapt, natuurcompensatie bedongen. Deze compensatie zal bestaat uit groepjes besdragende heesters en een enkele boom. De grond wordt ingezaaid met een inheems bloemrijk zaadmengsel dat thuishoort in een beekdal. Het beheer van deze natuur strook moet op een zodanige manier beheerd worden dat ook in de toekomst de natuur gegarandeerd is. Ook hebben we gepleit voor het terugplanten van gebiedseigen bomen, zoals elzen essen, populieren of wilgen langs de Rul omdat deze bomen in tegenstelling tot beuken opgewassen zijn tegen wisselende grondwaterstanden.