CoronaCheck-app makkelijk voor de gek te houden

door Anne L. Giesen

MAARHEEZE- De CoronaCheck-app op de telefoon valt makkelijk voor de gek te houden, zo blijkt vandaag uit onderzoek van RTV Horizon. De app waar men de QR-code kan inzien na vaccinatie of voor herstelbewijs, kan gemanipuleerd worden door de datum op je telefoon handmatig te verzetten.

De officiële wachttijd voor het ontvangen van de QR-code op de app die laat zien dat iemand gevaccineerd of hersteld is, is twee weken. Dit kan naar voren geschoven worden door de datum op je telefoon aan te passen en dus zo de QR-code eerder zichtbaar te maken. Het probleem is bekend bij het Ministerie voor Volksgezondheid. “Als de QR-code op de telefoon gescand wordt, geeft de scanner aan dat de code ongeldig is,” aldus Tom Elbersen, woordvoerder.

Hoewel de mogelijkheid tot frauderen waarschijnlijk gering is op deze manier, is dit het zoveelste gat in de corona-app van Rijksoverheid. Eerder vandaag maakte de Volkskrant bekend dat een gevaccineerde het “groene vinkje” bij het vaccinatiebewijs hield, ook toen diegene alsnog positief getest was op het coronavirus na vaccinatie. Voor uitbaters van zogenaamde ’testen voor toegang-evenementen’, is het weer een extra punt van aandacht.