Padden overzetten naar veilig gebied

Sinds 22 juli zijn zo’n twintig vrijwilligers bezig met het in veiligheid brengen van rugstreeppadden die leven rond de Witte Loop op de Strabrechtse heide. In het kader van het Anti-verdrogingsprojectStrabrechtse heide is Waterschap De Dommel deze week gestart met het verwijderen van het laatste slib dat deze lente nog achterbleef. Om te voorkomen dat vele amfibieën en reptielen daarbij sneuvelen, zijn vrijwilligers bezig met het plaatsen van paddenschermen en het overzetten van rugstreeppadden, hagedissen, watersalamanders, kikkers en krekels naar veilig leefgebied. Op plekken waar de machines nog niet aan het werk zijn, zetten de vrijwilligers ook deze week nog dieren over naar een aangrenzend leefgebied waar geen machines komen.
Volgens vrijwilliger Hans Teeven, die het project in samenwerking met Staatsbosbeheer heeft opgestart en coördineert, is het hartverwarmend dat zoveel mensen reageerden op een kleine oproep van enkele IVN-afdelingen. “Steeds meer mensen sloten zich aan. Onze eigen amfibieënwerkgroep IVN Heeze-Leende, maar ook leden van de Poelenwerkgroep Nuenen en Eindhoven. Zelfs jongeren blijken graag mee te doen. En nog steeds tonen mensen interesse. Het is steeds weer een verrassing wie er komt helpen.”
Tot nu toe brachten de vrijwilligers in totaal zo’n 2272 rugstreeppadden, 177 gewone padden, 515 bastaard kikkers, 14 heikikkers, 31 kleine watersalamanders, 12 levendbarende hagedissen, 11 bruine kikkers en 25 veldkrekels in veiligheid. Over zes weken zijn de werkzaamheden van het Waterschap gereed.