Ontwerpbestemmingsplan Kom Heeze ter inzage

De gemeente heeft het ontwerpbestemmingsplan Kom Heeze 2014 opgesteld. Dit ontwerp kan vanaf 25 september tot en met 5 november worden ingezien in het gemeentehuis, op de gemeentelijke website of viaruimtelijkeplannen.nl.
In deze periode van zes weken kan iedereen zijn of haar zienswijze kenbaar maken aan de gemeenteraad. Als u geen zienswijze indient, dan kunt u later geen beroep instellen nadat het bestemmingsplan is vastgesteld. Na vaststelling door de gemeenteraad (verwachting voorjaar 2015) wordt het besluit bekend gemaakt.
In dit artikel leest u nadere informatie over de bestemmingsplanprocedure, welke wijzigingen dit bestemmingsplan heeft ten opzichte van het huidige plan en wat een bestemmingsplan inhoudt.
Wat zijn de wijzigingen ten opzichte van het huidige bestemmingsplan Kom Heeze?
Het bestemmingsplan Kom Heeze 2014 is een volledige herziening van het bestemmingsplan Kom Heeze uit 2010. Tevens zijn alle na februari 2010 vastgestelde planologische besluiten binnen de kom van Heeze in dit plan opgenomen. Het plan voorziet vooral in een verruiming van functies binnen het centrumgebied en een beperking van functies buiten het centrumgebied. Grote ontwikkelingen zijn in dit plan niet opgenomen.
Wat is een bestemmingsplan en wat wordt er in geregeld?
Een bestemmingsplan bepaalt wat er in een gemeente met de ruimte mag gebeuren. Zo wordt in dit plan voor elke bestemming aangegeven of en hoe er gebouwd mag worden en welke functies er in de gebouwen mogen worden uitgeoefend.
Hoe verloopt de procedure nadat de gemeenteraad het bestemmingsplan in het voorjaar 2015 heeft vastgesteld?
Bent u het niet eens met het vaststellingsbesluit van de gemeenteraad dan kunt u beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De gemeente geeft in de bekendmaking van het vaststellingsbesluit aan in welke periode u beroep kunt instellen. De periode bedraagt altijd zes weken. Daarna treedt het bestemmingsplan in werking en kan de gemeente beginnen met de uitvoering van het plan of onderdelen daarvan.
Om beroep in te stellen moet een zienswijze kenbaar zijn gemaakt tijdens de ontwerpfase van de bestemmingsplanprocedure (in het geval van het ontwerpbestemmingsplan Kom Heeze 2014 is dat van 25 september tot met 5 november). Is de zienswijze niet kenbaar gemaakt dan kunt u alleen beroep aantekenen tegen wijzigingen die door de gemeenteraad zijn aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.
Wilt u tegenhouden dat er al gebouwd wordt dan kunt u, als er beroep is ingesteld, ook een verzoek om een voorlopige voorziening indienen. Wordt dat verzoek toegekend dan wordt de inwerkingtreding van het besluit opgeschort tot een beslissing genomen is over het beroep.