Juweeltje van gemeentehuis Cranendonck

Inwoners uit Cranendonck die vanaf dinsdag 21 oktober hun nieuwe gemeentehuis bezoeken, zullen het binnen niet meer herkennen. Het is nu licht, modern en smaakvol ingericht en heeft een andere indeling.Voor de pers was er donderdag een rondleiding door burgemeester Marga Vermue en Horizon was erbij. Oohh en aaahh, klonk het al onder de bezoekende media.
De burgemeester is zelf heel enthousiast over het nieuwe onderkomen en toont trots de ruimtes. Alles is nieuw en ruikt nieuw. Op verzoek van de fotografen neemt ze plaats achter een van de drie balies in de ontvangsthal voor publiek Zie foto).
Het gemeentehuis is ingericht naar deze tijd: zo hebben de meeste ambtenaren geen vaste werkplek neer. Hun laptop klikken ze in op de plek waar ze die dag zitten. Vanzelfsprekend hebben ze wel een vaste afdeling. Slechts 15 van de 130 FTE hebben nog een vaste werkplek (secretariaat, management en college). Ambtenaren hebben per persoon nog één meter plank. Want eigenlijk zou voortaan alles met en ‘in’ de laptop moeten.
Het gemeentehuis is duurzaam gebouwd. Zo wordt het pand warm én koel (in de zomer) gehouden met een warmte-koude-opslag-systeem. Er hangen dus geen verwarmingselementen meer. Warmte en koelte komen vanuit het gaatjesplafond. Voor de warmte-koude-opslag is een buis van 81 meter in de grond geslagen om water naar boven te pompen. In het gebouw zijn geen lichtknopjes meer de vinden (licht reageert op beweging) en er is gebruik gemaakt van zonnecellen en zonnepanelen.
De burgemeester vertelt tijdens de rondleiding dat zij met de secretaris in het voorstadium van ontwerp, bewust is gaan kijken naar andere gemeentehuizen: wat willen we? Marga Vermue: “Zo kwamen we in het gemeentehuis van Heusden terecht. Dat is ook door Twee Snoeken ontworpen, dezelfde architect als van ons gemeentehuis. Dat gemeentehuis voldeed precies aan wat wij ook wilden. Het is heel zinvol geweest dat we eerst in andere gemeentehuizen zijn gaan kijken om ideeën op te doen.”
Het gebouw zou nu 40 jaar mee moeten kunnen. En de kosten van het nieuwe gemeentehuis? Er was 6,7 miljoen beschikbaar en volgens Marga Vermue zijn de bouw en inrichting netjes afgerond binnen het vastgestelde budget.
Het gemeentehuis is vrijdag 17 en maandag 20 oktober gesloten i.v.m. de verhuizing van de ambtenaren. Dinsdag is het geopend voor publiek. Op 4 december is de officiële opening. En er komt nog een openingsactiviteit voor inwoners. Maar die datum is nog niet bekend.

20141013_161133

20141013_161256

20141013_162051

20141013_162148

20141013_164952