Dubbelconcert Capella Novare en Trio Vonken

Zondag 7 december om 15.00 uur is er in het protestantse kerkje in Budel een concert door Gregoriaans koor Capella Novare en het Trio Nienke Vonken. Dit trio bestaat uit vader Henry, dochter Nienke enzoon Willem. Jazz en gregoriaans zijn een ongewone combinatie.

Capella Novare zingt elf Maria-gezangen, ter afwisseling onderbroken door het Trio Nienke Vonken met een viertal bekende X-mas songs. Als afsluiting zingt Capella Novare samen met Nienke het Salve Mater, een van de mooiste gezangen voor Maria. Hiermee komen we meteen bij het motto van dit concert, namelijk Salve Mater 2. Vorig jaar was het thema Salve Mater 1.

Op 8 december viert de rooms katholieke kerk het feest van Maria Onbevlekte Ontvangenis. Al in de achtste eeuw werd dit feest gevierd. In de loop der tijd zijn er talrijke lofliederen voor Maria geschreven. Een selectie hieruit wordt deze middag gezongen. Omdat 8 december dit jaar op maandag valt is het concert een dag naar voren geschoven om zoveel mogelijk liefhebbers de gelegenheid te geven aanwezig te zijn. “Het zal veel mensen goed doen deze oude Maria-liederen weer eens te horen”, zegt de dirigent van Capella Novare, Joos Smolenaars. Onder andere zullen het Ave Maria, Virgo Maria en het Ave Maris Stella te horen zijn.

De entree is gratis. De kerk is open vanaf half drie. Er wordt na afloop een vrijwillige bijdrage gevraagd om de kosten te dekken.