Meldt schade en overlast via de app

CRANENDONCK – De gemeente Cranendonck heeft een nieuwtje: er is een app voor iPhone en Androidtoestellen ontwikkeld waarmee overlast of schade in de openbare ruimte gemeld kan worden.
Wethouder Frans Kuppens (CDA, openbare ruimte) deed de eerste melding: een loshangend verkeersbord op het Capucijnerplein. Op verzoek van de leden van het gemeentelijke e-panel heeft de gemeente de app ingevoerd. De 115 deelnemers uit de verschillende Cranendonckse kernen gaven aan dat het wenselijk zou zijn om dergelijke klachten via een app te kunnen melden, omdat steeds meer mensen beschikken over een iPhone of Androidtoestel.

De app is te downloaden via de appstore of playstore onder het kopje ‘MijngemeenteApp’. Er hoeft slechts een keer een formulier te worden ingevuld met persoonlijke gegevens, daarna kan de melding worden gedaan, liefst met foto. De melding wordt direct doorgestuurd naar de juiste afdeling en de melder krijgt bericht dat de melding is ontvangen.
Dat de inwoners van Cranendonck een voorkeur hebben voor digitaal melden en klagen blijkt ook wel uit cijfers van de afgelopen jaren. Jaarlijks komen er ongeveer 2400 klachten en meldingen binnen, vooral over schades aan wegen, (fiets-)paden, trottoirs, over groenvoorziening en bomen, openbare verlichting en hondenpoepoverlast.

In 2013 werd nog maar 38 procent digitaal gemeld, de rest telefonisch. In 2014 was het aantal digitale meldingen maar liefst opgelopen tot 54 procent. “En dit aantal groeit nog steeds, vandaar de app, om het nog makkelijker te maken.”
De mogelijkheid om klachten telefonisch of via de gemeentesite door te geven, blijft bestaan.