Fusie onder voorwaarden

CRANENDONCK – Als Westrom heeft voldaan aan de 12 gestelde voorwaarden kan een fusie tussen de sociale werkvoorzieningen de Risse en Westrom pas doorgaan. De gemeente Cranendonck gaat onder die voorwaardenakkoord met de fusie.
Tijdens de commissievergadering dinsdagavond waarin een raadsvoorstel van het college werd besproken waarin bevindingen van het rapport van onderzoeksbureau Berenschot centraal stonden, werd dit duidelijk..
Sociale werkvoorzieningen staan onder druk door veranderde overheidsregels en krimpende budgetten. Een mogelijke fusie wordt al sinds 2013 onderzocht maar uit recent aanvullend onderzoek blijkt dat een fusie een aantal risico’s oplevert voor de Risse-gemeenten (Cranendonck, Weert en Nederweert).

De verschillen kunnen voor de Rissegemeenten risico’s inhouden omdat zij er op alle gebieden financieel gunstiger voorstaan dan de Westrom (Roermond, Echt-Susteren, Roerdalen, Leudal en Maasgouw). Daarom zijn er 12 fusievoorwaarden opgesteld. Zo moet onder andere het operationele resultaat van de Westrom beter worden, moeten re-integratiemiddelen in een plan worden opgenomen en moet het werk zo dicht mogelijk bij de mensen georganiseerd worden.

De fractieleden stonden achter het raadsvoorstel van het college.
De gemeenteraad neemt op 14 april een besluit.