Budel centraal in tentoonstelling WO I

ARNHEM – Het Nederlands Openluchtmuseum werkt aan een grote tentoonstelling van de Canon van Nederland. De tentoonstelling opent in 2017, maar nu al verbindt het museum de grote geschiedenis van ons landmet het dagelijks leven van gewone mensen in presentaties die tot de verbeelding spreken.

Vanaf 30 april wordt de geschiedenis van de 1e Wereldoorlog, Slavernij, Vereenigde Oost-Indische Compagnie en de Statenbijbel op een vernieuwende manier belicht in vier historische gebouwen in het museumpark.

In de paardenstal van een boerderij uit Budel vertellen twee Nederlandse soldaten – als projectie – wat ze meemaken in het Noord-Brabantse grensdorpje tijdens de eerste Wereldoorlog. Over de honderden Belgische vluchtelingen die Budel binnenstromen. Hoe de Duitse bezetters de grens afsluiten met een ‘dodendraad’; een levensgevaarlijke versperring onder hoogspanning. Ze joegen op smokkelaars die goederen, spionageberichten en zelfs mensen illegaal de grens over brachten. Tijdens het gesprek lichten voorwerpen op: een kar vol huisraad, een konijn als ‘bijvangst’ van de dodendraad en een koersfiets. Alleen sport maakte het eindeloze wachten draaglijk.