Eerste wilde kat duikt op in Brabant

HEEZE – In de Brabantse Strabrechtse heide, is voor de eerste keer een wilde kat opgedoken. Deze Felis silvestris, zoals de Latijnse naam van het dier luidt, is waargenomen op een wildcamera. Het is deeerste waarneming van een wilde kat in Noord-Brabant, sinds de Middeleeuwen. De wilde kat verdween waarschijnlijk in Nederland als gevolg van habitatverlies, versnippering van zijn leefgebied en overbejaging.

Staatsbosbeheer vrijwilliger Peter van Stiphout kon zijn ogen niet geloven toen hij de camerabeelden bekeek. “Is het een verwilderde kat of gaat om een echte wilde kat? De kenmerkende zwarte rugstreep en het aantal zwarte kringen om de staart gaven aan dat het om een echte wilde kat ging. Ik was ontzettend verbaasd de wilde kat nu al in Brabant tegen te komen. Ze hebben een groot territorium, maar ik had niet durven dromen dat hij Brabant nu al zou weten te bereiken.”

In maart 2004 werd een wilde kat gevangen in Heeze. Het bleek echter te gaan om een wilde kat die na een vakantie uit het buitenland was meegenomen.

Boswachter Janneke de Groot van Staatsbosbeheer vindt de waarneming heel bijzonder. “Het is mooi dat een uitgestrekt cultuurlandschap zoals de Strabrechtse heide aantrekkelijk is voor groter roofwild, dat tegenwoordig het gebied kan bereiken door de nieuwe natuurlijke verbindingszones en natuurbruggen.” Staatsbosbeheer verwelkomt de wilde kat en hoopt dat deze zich nog vaker laat zien.

De wilde kat is niet gevaarlijk en eet vooral vogels, konijnen en amfibieën. Waar de kat vandaan komt, is nog niet bekend.