Gluren bij de Buren groot succes

STERKSEL – Op dinsdagavond 21 juli was er veel vreemd volk op Sterksel.
Omdat het in 2015 precies 100 jaar geleden is dat Stichting Maatschappij de Heerlijkheid Sterksel werd opgericht, (de akte dateert van 28 juni 1915) werd in samenspraak met Stichting De Aldenborg kring Weert, het evenement Gluren bij de Buren in Sterksel georganiseerd. De organisatie lag in handen van Stichting tot behoud van Cultureel Erfgoed Sterksel en Heemkundekring Heeze-Leende-Zesgehuchten.
Veel leden van de regionale heemkundekringen, vooral uit Limburg en Belgisch Limburg waren deze avond naar Sterksel afgereisd om de bijzondere historie van Sterksel te komen opsnuiven.
De avond begon stipt om 19.00 uur in de R.K. Kerk H. Catharina, waar de mensen werden welkom geheten door burgemeester Paul Verhoeven, Rob Gijsberts voorzitter van de heemkundekring en Peter Korte voorzitter van Stichting Aldenborg. Maar liefst 260 belangstellenden, waaronder ook vele Sterkselnaren, werden verdeeld over 9 groepen. Na elkaar vertrokken de groepen onder begeleiding van gidsen ieder naar een afgesproken plek op de geplande route.
Een 40tal vrijwilligers, waaronder ook het burgemeesters echtpaar Verhoeven en pastoor van Meyl, hebben de gasten op spontane wijze rondgeleid en op een groot aantal plaatsen verteld over de merkwaardige historie van Sterksel. Na afloop kwam iedereen samen in Dorpshuis Valentijn voor de gebruikelijke nazit. Hier proefde men een groot enthousiasme onder de deelnemers over het verloop van de avond en de interessante uitleg die door de gidsen was gegeven. Alle ingrediënten waren dinsdagavond aanwezig, waar de organisatie alleen maar op durfde te hopen. De gidsen hadden zich goed voorbereid, het weer was prima, de auto’s werden keurig geparkeerd op de pas “herontgonnen” gronden en het was fijn dat de EHBO niet in actie hoefde te komen. Het verkeer reed op gepaste snelheid bij het zien van de grote groepen voetgangers die door Sterksel liepen. Achter de ramen van de huizen zag men veelal verbaasde en glurende gezichten.
Bij de “nazit” in Dorpshuis Valentijn bleven vele gasten nog lang en gezellig buurten. De historische avond was geslaagd en Sterksel is met zijn bijzondere geschiedenis niet alleen op de kaart gezet, maar ook meegenomen door vele mensen naar de nabije of verre omgeving, middels een boekje “Sterksel in historisch perspectief”, dat speciaal voor deze avond was samengesteld en dat financieel mogelijk was gemaakt door de gemeente Heeze-Leende. Dat geldt overigens ook voor de 6 grote posters die op verschillende plaatsen waren neergezet om de oude objecten die reeds verdwenen zijn, weer enigszins te visualiseren. Sterkselcity was ook aanwezig in het Dorpshuis en diverse mensen namen graag een kijkje bij de stand van de Dorpenderby, waar Sterksel dit jaar in de finale staat.