Toppunt van Verbroedering in Leenderstrijp

Leenderstrijp – Op zondag 23 augustus was het Gilde St.-Jan Baptista Leenderstrijp gastheer van acht gilden en een schutterij uit Zesgehuchten, Heeze, Leende, Maarheeze, Soerendonk en Budel.

In de schilderachtige omgeving van de St.-Janskapel in Leenderstrijp vierden de ongeveer 400 gildebroeders en gildezusters samen met de talrijke belangstellenden het Verbroederingsfeest 2.0. Na een korte optocht door het centrum van Leenderstrijp presenteerden alle gilden zich op een vernieuwende, originele maar gildewaardige wijze. In deze groepspresentaties werden de traditionele wedstrijden in trommen, vendelen en bazuinblazen samengepakt.
Toppunt van Verbroedering was toch wel het spontane idee van de 25 aanwezige jeugdleden van de acht gilden om samen, zonder vooraf met elkaar geoefend te hebben, zich gezamenlijk aan het publiek te presenteren. Baretten en instrumenten werden onderling uitgewisseld, waarmee nogmaals de goede band tussen de gilden werd uitgebeeld.
De prijs van dit Verbroederingsfeest bestaat uit de wisseltrofee ‘de Janneman’, een beeld wat verbroedering, gezelligheid en een goede onderlinge band uitstraalt. Dit beeld is ontworpen door Anita van Dooren uit Leende en aan het gildedistrict beschikbaar gesteld door het Strijper gilde.
Aan het einde van de middag mocht districtsraadsheer Jan Teunissen de uitslagen en de winnaar van dit Verbroederingsfeest bekend maken, nadat hij vol trots terugkeek op dit meer dan geslaagde Verbroederingsfeest. De uitslagen waren als volgt:
1e prijs en winnaar “Janneman”: Gilde St.-Jan Baptista Leenderstrijp
2e prijs: St.-Jorisgilde Budel
3e prijs: St.-Jansgilde Soerendonk
4e prijs: Gilde St.-Catharina en St.-Barbara Leende
5e prijs: Gilde St.-Joris – St.-Barbara Maarheeze
6e prijs: Gilde St.-Agatha Heeze
7e prijs: St.-Jorisgilde Zesgehuchten
8e prijs: St.-Jorisgilde Heeze
Aan het winnen van ‘de Janneman’ zit ook de opdracht verbonden om het volgende Verbroederingsfeest 2.0 te organiseren. Dit betekent dat in 2016 of 2017 opnieuw een Verbroederingsfeest 2.0 in Leenderstrijp zal worden gehouden.