Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis uitgedeeld

REGIo – Diverse ziekenhuizen in de regio ontvingen het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis ontvangen. Dat betekent dat de zorg in het ziekenhuis goed is afgestemd op de groeiende doelgroep ouderen.Zo is er een team geriatrie aanwezig en is er één aanspreekpunt voor vragen. Tevens wordt veel aandacht besteed aan goede afstemming met familie en mantelzorgers en aan een effectieve informatieoverdracht naar bijvoorbeeld huisarts en thuiszorg.

Onder ander het Anna Ziekenhuis, het Sint Jans gasthuis en het Catharina ziekenhuis mochten het keurmerk in ontvangst nemen.

Seniorvriendelijke ziekenhuizen moeten voldoen aan 15 kwaliteitsaspecten, die in afstemming met (medisch) adviseurs uit de praktijk zijn opgesteld. De kwaliteitsaspecten zijn gericht op beleid, inhoud en processen van zorg en fysieke omgeving, zoals bijvoorbeeld toegankelijkheid, bewegwijzering, gastvrije ontvangst en inrichting van het ziekenhuis. Wat merkt de oudere patiënt, naast deze zaken, nog meer van het keurmerk? Ouderen kunnen, als zij dat willen, onderzoeken zoveel mogelijk op één dag laten inplannen. Wanneer nodig, mogen hun naasten blijven overnachten in het ziekenhuis en er zijn gastvrouwen of –heren aanwezig om hen te helpen en begeleiden. Vanuit de diverse specialismen wordt bovendien goed gekeken naar risicofactoren bij de oudere patiënt en hier wordt aandacht aan besteed in samenspraak met de patiënt zelf en met familie en mantelzorgers.