Lezing over ”De Duitse Orde” in Leende

LEENDE – Op dinsdag 22 september organiseert Heemkundekring ‘de Heerlijheid HeezeLeendeZesgehuchten’ een lezing in Brasserie Gezellig aan de Langstraat 8 te Leende

De lezing gaat over de Duitse Orde:
Bijaanvang van het 2de millennium werd het heilige Land door de Islam bezet. Pausen riepen de westerse wereld op om gewapenderhand het heilige Land te “bevrijden”. Uit deze kruistochten ontstonden verschillende ridderorden waarvan de Tempeliers en de Johannieters het meest bekend zijn. In 1190 werd tijdens de 3de kruistocht in Akko de Duitse Orde opgericht; een door Duitse kooplieden gesticht hospitaal voor de verzorging van vooral Duitse strijders. Als in 1291 de Turken Akko hebben veroverd trekt de Orde zich via Venetië helemaal terug naar Mariënburg waar zij haar hoofdzetel in 1309 vestigt.

In 1809 wordt de Orde door Napoleon opgeheven, maar in de Habsburgse landen blijft de orde bestaan. Eerst in 1928 wordt de Orde een zuiver religieuze orde met hoofdzetel in Wenen.

De rol van de Orde in onze streken en de lotgevallen van deze expliciet katholieke instellingen komen tijdens deze lezing aan de orde. Extra aandacht is er voor de losmaking van de Balije Utrecht in 1581 om redenen van lijfsbehoud. Deze moest verder gaan als protestant charitatieve instelling onder de naam van Het Duitsche Huis.

De lezing wordt verzorgd door Wil Coolen en Harrie Toussaint. Ook niet leden zijn op deze avond welkom, de toegang is gratis!