‘Artist in Residence’ herleeft in Heeze

HEEZE – Jonge kunstenaars zijn tijdens de KunstSmulweken, van 17 oktober tot en met 1 november, als artist in residence welkom in Hostellerie Vangaelen in Heeze. Het idee is dat zij in artistieke vrijheideen werk maken dat een relatie heeft of in verband staat met het KunstSmul evenement.

Deze opmerkelijke ‘zijtak’ van KunstSmullen wortelt in een oude traditie. Van ongeveer 1890 tot 1940 was Heeze een typisch schildersdorp, waar kunstenaars naar toe kwamen om het eenvoudige, in hun ogen romantische boerenleven op hun doeken vast te leggen. Deze kunstenaars ontvluchtten de grootscheepse industrialisatie die in die periode tot ontwikkeling kwam.

Heeze had onderdak voor hen beschikbaar, en daar maakten zij gebruik van. De kunstenaars waren niet altijd even bemiddeld, reden waarom zij hun verblijf regelmatig voldeden door de hotellier hun werken te schenken. Tegenwoordig wordt deze vorm van ‘betaling’ artist in residence genoemd. Tijdens de KunstSmulweken worden 40 werken uit die tijd van 22 tot en met 25 oktober in Kasteel Heeze geëxposeerd. Er zitten juweeltjes bij!

De voorwaarden voor de moderne ‘artists in residence’ zijn uitdagend:
• De kunstenaar moet duidelijk getalenteerd zijn, blijkend uit zijn of haar portfolio
• Het werk moet tweedimensionaal zijn, want het moet aan de muur kunnen hangen
• Er is in de genoemde periode plaats voor drie kunstenaars, met voor elk drie overnachtingen in Hostellerie Vangaelen
• Aanmeldingen, tot 15 oktober, via het mailadres: info@kunstkringeymerick.nl.

Hostellerie Vangaelen is een van de horecadeelnemers aan KunstSmullen. Schilderijen uit de collectie van dit hotel, destijds als ‘betaling’ geschonken, maken deel uit van de KunstSmul expositie in het Kasteel. De huidige eigenaar van het hotel wil met deze oude traditie jonge getalenteerde kunstenaars stimuleren in hun ontwikkeling.

Voor meer info: Sjef Cox, tel . 0621 695 691, email beeldhouwer@sjefcox.nl. Sjaak van Galen, tel. 040 226 4740; www.kunstsmullen.nl.

KUnstsmullen volgen tijdens de Brabantse Dorpen Derby? Kijk de zaterdagen 3 en 31 oktober en 21 november, om 19.00 uur op Omroep Brabant. Heezenaren kunnen nog op KunstSmullen stemmen via www.brabant.nl/heeze.