Expositie doet schildersdorp Heeze herleven

HEEZE – “Wie weet”, denkt kunsthistorica Irma van Bommel uit Heeze hardop, “duiken er dankzij deze expositie in het Kasteel nog schilderijen uit onbekend particulier bezit op. Dat zou echt bijzonder zijn,maar zeker niet onmogelijk. Veel werken uit de tijd van schildersdorp Heeze zijn in de loop der jaren verkocht en daardoor verspreid. “

‘Deze expositie’ is een tentoonstelling van schilderijen uit de periode 1890 – 1940, toen vele schilders in Heeze gastvrij onderdak vonden om het in hun ogen romantische en nostalgische boerenleven op hun doeken vast te leggen. Uit collecties binnen de gemeente Heeze-Leende-Sterksel heeft Irma van Bommel er bijna 40 geselecteerd die tijdens de twee KunstSmulweken in Heeze vier dagen, van donderdag 22 tot en met zondag 25 oktober, in Kasteel Heeze te zien zijn. Er zitten bepaald juweeltjes bij.

Dankzij die uit armoe geboren gewoonte kon wel de uitgebreide collectie ontstaan waaruit nu de expositie in het Kasteel is samengesteld. In de loop der jaren hebben de opeenvolgende hoteliers de nodige werken, wellicht ook noodgedwongen, verkocht. Een aantal zijn in het hotel, nog steeds op dezelfde locatie maar nu Hostellerie Vangaelen geheten, gebleven. Voormalig Museum Kempenland, waar Irma van Bommel als free lancer enige tijd heeft gewerkt , bezit er een groot aantal, zij het in depot. Ook het Peter van den Brakencentrum in Sterksel heeft er een aantal, net als Kasteel Heeze en de gemeente Heeze. Maar de meeste zijn toch verspreid over bekende en vooral onbekende particulieren.

Vandaar de ‘klassieke’ verzuchting van de ware kunsthistoricus: “Hopelijk duiken er toch weer een paar op, naar aanleiding van deze expositie.”