Stand Van Zaken Nieuwvestigingen Molenschut

Leende – Zoals u weet is de gemeente al vele jaren bezig met het verplaatsen van het varkensbedrijf van de familie Maas aan de Julianastraat 25 in Leende. Nadat de provincie naar aanleiding van het megastallendebat bepaalde dat deze verplaatsing niet onder de overgangsregeling viel, vocht de gemeente dit besluit aan.

Ook paste de gemeenteraad het bestemmingsplan aan, wat leidde tot een reactieve aanwijzing van de provincie. Nadat de Raad van State bepaalde dat de verplaatsing van het varkensbedrijf van de familie Swinkels vanuit Mierlo naar de tegenover gelegen locatie aan de Molenschut wel onder de overgangsregeling had moeten vallen, besloot de provincie om dit ook te laten gelden voor Maas en trok het de reactieve aanwijzing in.
Hierna werd het bestemmingsplan gepubliceerd en een tijd later werd het onherroepelijk. Daarop vroeg de familie Maas de omgevingsvergunning aan en volgde het omgevingsvergunningsproces. Op 21 augustus 2015 is de omgevingsvergunning onherroepelijk geworden, waardoor de familie Maas nu dus een nieuwe varkensstal kan bouwen aan de Molenschut.
Om zeker te stellen dat dit ook leidt tot het beëindigen van het varkensbedrijf aan de Julianastraat maar ook om de bedrijfsvoering niet te veel te beperken, is met de familie Maas afgesproken dat ze nog maximaal een jaar na het onherroepelijk worden van de vergunning varkens mogen houden op de locatie Julianastraat 25 in Leende. Op 22 augustus 2016 wordt het varkensbedrijf aan de Julianastraat dus beëindigd.
Ook het bestemmingsplan van de familie Swinkels is inmiddels onherroepelijk geworden en de eerste omgevingsvergunning voor het bedrijf is al verleend.