Open brief PvOJ over Ouderenbeleid in Heeze-Leende

Hieronder de volledige brief van PvOJ:
Ouderenbeleid in Heeze-Leende
De Rijksoverheid maakt het steeds moeilijker voor mensen om toegelaten te worden tot verzorgingshuizen. Mensen met een lichte zorgvraag moeten eerst thuis worden geholpen. Cliënten met zorgzwaartepakketten 1 tot en met 3 komen nu al op het bordje van de thuiszorg. Per 1 januari 2016 wordt daar categorie 4 aan toegevoegd. Het gaat om nieuwe gevallen. Wie nu al in een verpleeg- of verzorgingshuis woont, kan daar gewoon blijven.
Huishoudelijke hulp kunnen gemeenten verstrekken op basis van de Wmo 2015 en wijkverpleging kan verstrekt worden via de ziektekostenverzekeraar. Echter zorgverzekeraars leggen thuiszorgaanbieders ‘krankzinnige tariefskortingen’ op bij de zorginkoop van de wijkverpleging. ‘Op deze manier is de thuiszorg over twee jaar verdwenen’, zegt Guus van Montfort, voorzitter van brancheorganisatie ActiZ.
De gemeente Heeze-Leende heeft verstrekkingen van huishoudelijke hulp via de Wmo 2015 zover teruggeschroefd dat ze dit jaar waarschijnlijk zo’n € 112.000, – overhouden van het budget.
Op een andere regeling, Huishoudelijke Hulp Toeslag (HHT), blijft ook nog eens zo’n € 71.000, – over. Deze laatste regeling mag niet gebruikt worden om huishoudelijke hulp te subsidiëren voor cliënten die rechten hebben op basis van de Wmo 2015 (niet zelfredzaam zijn). Deze regeling is namelijk bedoeld om werkgelegenheid te handhaven op cao-niveau voor hulpen in de huishouding. Echter hier legt de gemeente zo weinig subsidie bij dat het voor gebruikers geen voordeel heeft ten opzichte van het inhuren van een alfahulp. Een alfahulp ontvangt ongeveer € 7,5,- per uur minder dan een hulp die betaald wordt conform de CAO. Een alfahulp heeft daardoor geen recht op allerlei secundaire arbeidsvoorwaarden zoals pensioenopbouw.
Omdat de gemeente Heeze-Leende zeer waarschijnlijk harder heeft gesneden dan wettelijk is toegestaan houden ze geld over. Het zegt echter NIETS over de zelfredzaamheid van de inwoners. De gemeente Heeze-Leende voert de Wmo 2015 uit als armoedewet terwijl ze wettelijk verplicht zijn om het compensatiebeginsel toe te passen waarbij de kaders van de maximaal op te leggen inkomensafhankelijke eigen bijdragen door het rijk zijn vastgesteld. Het rijk gaat in Nederland over inkomensbeleid en niet de gemeente. Ruim een handvol cliënten is in bezwaar gegaan tegen de beschikking van de gemeente Heeze-Leende. De bezwaarcommissie van de gemeente heeft recent uitspraken gedaan in deze casussen. Deze week oordeelt het college over hoe zij met deze uitspraken omgaat, het college heeft de bevoegdheid deze naast zich neer te leggen. Daarna kunnen deze cliënten in beroep.
De Partij voor Oud en Jong (PvOJ) hoopt dat cliënten hun recht uiteindelijk gaan halen. Van de gemeente hoeven deze cliënten niet veel te verwachten. De coalitie binnen de gemeenteraad van Heeze-Leende heeft tijdens de behandeling van de Wmo 2015 gezegd dat de gemeente af moet koersen op de ultieme uitspraak bij de Centrale raad van Beroep (CrvB).
PvOJ, Harrie Scheepers