Hennepkwekerijen opgerold in Brabant

REGIO – De politie heeft maandagavond 12 oktober in een woonwinkelpand aan de Eindhovenseweg in Valkenswaard een hennepkwekerij aangetroffen. De kwekerij bevond zich achter een ‘geheime wand’ achter inde winkel. In de kwekerij zijn twee mannen, afkomstig uit Eindhoven van zijn 37 en 44 jaar, aangehouden.

De politie heeft vervolgens onderzoek in verschillende woningen in Eindhoven gedaan. Daar troffen ze onderdelen aan van de productielijn van de criminele hennepindustrie. In de kelder van een woning in Eindhoven, aan de Gestelsestraat is een stekkerij aangetroffen met honderd moederplanen en 4000 stekken. Al het materiaal is in beslag genomen en is een 53-jarige Eindhovenaar aangehouden. In één van de andere woningen trof de politie een ruimte aan die werd gebruikt als hennepdrogerij. Hier zijn 1,5 kilo henneptoppen en een geldbedrag van €14.000,- gevonden.

Dinsdag 13 oktober is om 13.30 uur in een loods in Helmond aan de Varenschut op het industrieterrein eveneens een kwekerij aangetroffen. In de loods was een wand geplaatst met een geheime doorgang, die werd verborgen door een kast. Die kast was voorzien van op afstand bedienbare magneten. Met de modernste apparatuur was de kwekerij nagenoeg zelfvoorzienend.

Criminele industrie
De hennepkwekerij, stekkerij en drogerij waren allemaal vakkundig opgebouwd en afgeschermd. Ze zaten achter een geheime wand, in een kelder en achter een geheime doorgang. De kwekerijen en stekkerijen waren van professioneel niveau en volledig geautomatiseerd. De toevoer van licht, water, voedingsstoffen en koolstofdioxide en klimaatregulering was geautomatiseerd. Ook de planten waren zeer goed gekweekt. Het gas, water en licht waren vakkundig aangelegd en daarmee omzeilden ze de reguliere nutsvoorziening. De criminelen hadden zelfs automatische brandwerende bestrijdingsapparatuur geplaatst.

De politie doet verder onderzoekt en sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Het is nu bijvoorbeeld nog niet duidelijk of de locaties door de verdachten zelf werden gehuurd of dat ze in onderhuur waren. Als dat zo is, dan zijn ook facilitators van het criminele proces die politie verder bekijkt.

Met deze actie heeft de politie een deel van de georganiseerde hennepteelt opgerold. De verdachten van 37 en 44 jaar uit Eindhoven worden donderdag 15 oktober voorgeleid aan bij de rechtercommissaris van de rechtbank Oost-Brabant.