Lezing over herfst

HEEZe – Op donderdag 19 november verzorgt Ad Brouwers in ’t Perron te Heeze een lezing over de herfst. Het najaar is een kleurrijk jaargetijde met ochtendnevels en geheimzinnige flarden mist. Onze verrevoorouders ervoeren een soort mystiek gevoel van een naderend einde. Maar is dit terecht? Daar kan maar één kort en duidelijk antwoord op gegeven worden, nee dus!

Planten bomen en struiken die bladverliezend zijn, brengen alles in gereedheid voor de naderende winter. De blad- en bloemknoppen voor het volgend jaar zijn al aangelegd. Verdorrende kruiden hebben zich verzekerd van een nieuw seizoen door wortels, knollen en zaden. Trekvogels laten een stilte achter, weliswaar weer aangevuld door wintergasten. Het is aanmerkelijk rustiger in het bos. Maar dan gebeurt er iets wat de oplettende wandelaar zeker zal opvallen. Iets wat de kringloop van het leven voor een belangrijk gedeelte in stand houdt. Paddenstoelen en schimmels presenteren zich in een wonderlijke veelvoud van schoonheid en tinten, sommige in bizarre vormen.

Omdat Ad Brouwers met zijn publiek veel macro- en microfoto’s gaat bekijken, zullen ook kleine diertjes zoals springstaarten e.d. de revue passeren. De meeste opnames zijn gemaakt in de Herbertusbossen nabij kasteel Heeze. De lezing begint op 19 november om 20.15 uur in Dorpshuis ’t Perron aan de Schoolstraat te Heeze. De toegang is gratis.