Ministerie van Economische Zaken financiert overbrugging VIC Ster

STERKSEL – Het ministerie van Economische Zaken heeft dit jaar extra geld uitgetrokken voor het Varkens Innovatie Centrum (VIC) van Wageningen UR in Sterksel. Doordat de productschappen zijn opgehevenen de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) nog niet de mogelijkheid heeft om collectief onderzoek voor de varkenssector te bekostigen, dreigden er problemen voor het VIC Sterksel. Eerder dit jaar werd het personeelsbestand van het proefbedrijf met de helft teruggebracht vanwege afnemende onderzoeksopdrachten. Het ministerie besloot daarop toch financiering te bieden voor enkele projecten ‘waarvan de voortzetting of afronding als prioritair wordt gezien.

Het ministerie steunt projecten waarin VIC Sterksel onderzoek doet naar het houden van varkens met ongecoupeerde staarten, het ontwerp van een nieuw huisvestingssysteem voor gespeende biggen, het varkenstoilet en groepshuisvesting voor kraamzeugen. Ook droeg het ministerie dit jaar bij aan het publiek-private programma ‘Samenwerkende varkenshouderijketen’. In totaal gaat het om een bedrag van 1,1 miljoen euro.

Het VIC Sterksel heeft ook groen licht voor de begroting over 2016. Net als in 2015 ligt de omzet uit publiek-privaat onderzoek op circa 1,5 miljoen euro. De POV heeft in het kader van het topsectorenbeleid een werkplan ingediend. Dat plan omvat onder andere onderzoek naar gezonde varkens, digitalisering van informatie en verantwoord omgaan met ongecoupeerde staarten. Het werkplan moet nog de goedkeuring krijgen van de algemene vergadering van de POV op 30 november. Komend jaar wordt een deel van het ketenprogramma voor de varkenssector ook nog vanuit het ministerie van Economische Zaken gefinancierd.

bron: Resource – Wageningen UR 05/11/15 Nieuwe Oogst, 07/11/15