Resultaten Kansen over grenzen-enquête zijn bekend

CRANENDONCK – In juni vulden 200 inwoners van Budel, Budel-Dorplein, Budel-Schoot, Gastel, Maarheeze en Soerendonk de vragenlijst over burgerparticipatie in.

In totaal vulden 195 inwoners de Kansen over grenzen-enquête in. Ongeveer een derde deed dat via de publicatie in de Grenskoerier en twee derde via internet. Het percentage man/vrouw was 55%/45%. Het merendeel was ouder dan 56 (57%). De verdeling binnen de kernen is evenredig verdeeld na rato van inwoners. Ongeveer 2% van elke kern vulde de lijst in.

– Respondenten informeren zich met name via de krant (Eindhovens Dagblad, Grenskoerier en HAC Weekblad) over plannen en projecten van de gemeente
– Een groeiende groep doet dit digitaal (als hoofdmiddel of aanvullend)
– Respondenten beseffen dat de samenleving verandert en dat zij daardoor ook moeten veranderen
– Verantwoordelijkheidsgevoel is hoog. Wel is er een paradox over wie wanneer waarvoor verantwoordelijk is (gemeente of inwoner).
– Gevoel vertegenwoordigd te worden is middelmatig. De helft van de respondenten voelt zich vertegenwoordigd door de raad (50%) en %3% door een dorpsplatform.
– Betrokkenheid is over het algemeen erg hoog onder de respondenten. Letterlijk geeft 94% aan zich betrokken te voelen met dan wel eigen straat, buurt, dorp of gemeente.
– Bereidheid tot meedoen is ook hoog. 69% zet zich regelmatig in als vrijwilliger of mantelzorger.

De gemeente plaatst zelf wel een kanttekening bij de resultaten van de enquête gezien het aantal online deelnemers (ca 195) en de leeftijd van de deelnemers. Niet alle conclusies zijn daarmee representatief voor alle inwoners. Omdat de uitkomsten vaak erg duidelijk waren dienen ze wel als signaal.

De gemeente gaat nu onderzoeken of ze een burgertop willen gaan organiseren waar en groep inwoners kan meepraten over belangrijke onderwerpen.