Lezing IVN: Hoe vang je een waterspitsmuis?

HEEZE – Op donderdag 26 november houdt Ron Vodegel een lezing over de waterspitsmuis. Deze muis staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten en leidt een verborgen leven. Ron Vodegel deed op De Strabrechtse Heide onderzoek naar de waterspitsmuis. Staatsbosbeheer wilde graag weten of deze muis op de heide voorkomt. Daarvoor onderzocht men of er in de braakballen van de kerkuil schedels van waterspitsmuizen zaten. De muizen werden gevonden in de buurt van de Plaetse op de Strabrechtse Heide, hetgeen zou kunnen wijzen op aanwezigheid van de muis op de heide. Maar zekerheid hierover is moeilijk te verkrijgen. Het jachtgebied van een kerkuil varieert van 300 tot 5000 meter. De prooien kunnen dus ver buiten de grenzen van de Strabrechtse Heide zijn gevangen.
Van de waterspitsmuis is veel minder bekend dan van andere spitsmuizensoorten die in Nederland voorkomen. De waterspitsmuis is over het algemeen van boven zwart en aan de onderzijde wit tot donkergrijs en leeft solitair. Het dier is een insecteneter en vangt zijn prooien (zoals de naam al doet vermoeden) voornamelijk onder water. Daarvoor is zijn lichaam perfect aangepast.
Uit de literatuur en gesprekken blijkt dat het vangen niet altijd tot succes leidt en dat het aantal gevangen exemplaren vaak zeer laag is. Toch slaagde een onderzoeksteam er in om in 2014 meerdere waterspitsmuizen te vangen op de Strabrechtse Heide op 800 meter van de Plaetse. Opmerkelijk was dat alle door het onderzoeksteam gevangen waterspitsmuizen melanistisch zijn, dat wil zeggen ze zijn geheel zwart.
Ron Vodegel heeft 12,5 jaar ethologisch onderzoek gedaan aan de Universiteit van Groningen en was actief als gids bij het Dierenrijk in Mierlo en in het Weerterbos. Verder was hij meerdere jaren vrijwilliger bij het Ravon.
De lezing probeert een beeld te geven van het project vanaf het uitpluizen van de braakballen tot en met het antwoord op de vraag hoe men waterspitsmuizen kan vangen. De avond wordt gehouden op 26 november in het IVN-gebouw, Strabrecht 14 in Heeze. Het begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de koffie/thee.
 
Foto: Wikipedia