Verhoging jaarlijkse subsidie Cordaad Welzijn

HEEZE-LEENDE – Het college heeft de jaarlijkse subsidie 2015 voor Cordaad Welzijn met € 2500 verhoogd tot € 223.754,– voor extra mantelzorgondersteuning en -waardering.
Op grond van de Wmo 2015 heeft de gemeente de taak om mantelzorgers te ondersteunen en waarderen. Voor mantelzorg is binnen het totale Wmo-budget op de gemeentebegroting een structurele extra vrije ruimte van € 35.062,– beschikbaar vanaf 2015.  Met Cordaad Welzijn, opvolger van Paladijn en lokale uitvoerder van mantelzorgondersteuning en -waardering, is gesproken over de inzet van deze extra middelen voor mantelzorg.
Cordaad heeft voorgesteld om drie jaar drie tot vijf uur per week extra in te zetten voor de volgende speerpunten:
1. lotgenotencontact organiseren
2. versterken van informele zorg dichtbij, het organiseren van kleinschalige hulp dicht bij huis
3. bijdragen aan emancipatie van de mantelzorger door middel van trainingen en ondersteuningsprogramma’s
Er zijn steeds meer mantelzorgers omdat er steeds meer ouderen zijn die bovendien steeds langer thuis blijven wonen. De mantelzorgondersteuning en -waardering neemt daarom ook in omvang toe. Om het Steunpunt Mantelzorg in staat te stellen ‘mee te groeien’ heeft het college besloten om extra subsidie te verlenen voor bovengenoemde speerpunten. Daarnaast is besloten een budget beschikbaar te stellen van € 700,- voor uitbreiding van de activiteiten, waaronder de jaarlijkse blijk van waardering: het Mantelzorg Verwen Menu. Dit verwenmenu wordt met ingang van 2014 aangeboden in plaats van de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg die in het verleden slechts door enkele tientallen mantelzorgers werd bezocht. Met het huidige verwenmenu worden veel meer mantelzorgers bereikt (vorig jaar 130).