Nieuwe ‘slanke’ website gemeente Cranendonck officieel gelanceerd

CRANENDONCK – De nieuwe website van de gemeente Cranendonck is woensdag officieel gelanceerd in de raadzaal van het gemeentehuis in Budel. De nieuwe ‘slanke’ site heeft het online regelen van gemeentelijke diensten flink vereenvoudigd en overzichtelijker gemaakt.

Waar de oude webstek zo’n dertienduizend pagina’s besloeg is de nieuwe website met dertienhonderd pagina’s een stuk slanker geworden. Inwoners van de gemeente kunnen voortaan vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week tal van zaken, zoals het aanvragen van een uittreksel persoonsgegevens zelf van achter hun tablet of pc regelen. Ook het maken van een afspraak voor een rijbewijs of paspoort is vereenvoudigd.

Een groot gedeelte van de oude website werd zelden of nooit bekeken. ‘Door de overvloed van pagina’s was het voor veel bezoekers lastig om bijvoorbeeld de afvalkalander of de openingstijden van de milieustraat te vinden’, vertelt Edwin van Zuiden van de gemeente Cranendonck.

De nieuwe website past in de huidige tijdsgeest, aldus burgemeester Marga Vermue: ‘De roep om een digitale kapstok voor onze diensten wordt steeds groter. Bij het ontwikkelen van de website hebben we ons de vraag gesteld: waarom brengt de gemiddelde inwoner een bezoek aan het gemeentehuis? We hebben zoveel mogelijk met die bril naar de nieuwe website gekeken.’

De nieuwe gemeentelijke website bevat veel minder tekst dan de oude en meer praktische knoppen, waardoor inwoners niet eerst drie, vier keer moeten klikken om bijvoorbeeld een afspraak te maken. Van Zuiden: ‘Ook wordt het onze burgers gemakkelijker gemaakt om digitaal producten af te nemen.’ Hij demonstreerde dit door zelf in een paar muisklikken een uittreksel persoonsgegevens aan te vragen.

De website wordt steeds verder uitgebreid met nieuwe producten. Andere dienstverlenende ‘kanalen’ van de gemeente worden opengehouden, benadrukte Vermue: ‘Zo kunnen mensen die bijvoorbeeld wat ouder zijn nog altijd de traditionele weg naar het gemeentehuis bewandelen.’

De gemeente heeft de website ook responsive gemaakt, waardoor de site zich automatisch aanpast aan de schermen van mobiele apparaten als gsm’s en tablets.

Foto: Foto Hammie