Nieuw bomenplan voor Cranendonck

CRANENDONCK – De laatste raadsvergadering van dit jaar begon en eindigde feestelijk. Aan het begin kreeg Riny van Gerven een bloemetje van de burgemeester, omdat ze na 23 jaar stopt als correspondente van De Grenskoerier. En na afloop waren er bitterballen en kerstpakketten om de kersttijd in te luiden.  Daar tussenin werd hoofdzakelijk het nieuwe bomenplan besproken. B&W willen zo min mogelijk regeltjes als het om bomen gaat: een kapvergunning is voortaan vrijwel nooit meer nodig als iemand een boom op zijn perceel wil rooien. Maar ook gemeentelijke bomen in een straat zullen worden gekapt als 95% van de aanwonenden daarom vraagt. Dit speelt momenteel in de Cranendoncklaan in Budel, waar veel bewoners overlast hebben van de rij platanen.

Een aantal raadsleden vond dat er zo alles bij elkaar teveel bomen “vogelvrij” worden. De discussie spitste zich toe op twee vragen: gaan we met die 95%-regel niet een stapje te ver met burgerinspraak? En kunnen er op de lijst van monumentale bomen, die niet gekapt mogen worden, ook particuliere bomen komen?

Zo vond André Oud (Cranendonck Actief) dat de gemeenteraad uiteindelijk moet afwegen of laanbomen gekapt mogen worden, ook als 95% van de straat daarom verzoekt. Marie Beenackers (PvdA) wilde die hele 95%-regel uit het plan schrappen. Sjaak den Breejen (VVD) vond juist dat je burgerparticipatie serieus moet nemen en dus zo’n straatbreed ondersteund verzoek niet nog eens aan de raad moet voorleggen. Het vervallen van kapvergunningen is een goed voorbeeld van deregulatie: de burgers zijn immers verantwoordelijk voor hun eigen leefomgeving.

Wethouder Frans Kuppens (CDA) was het daarmee eens: bij burgerparticipatie moet de raad ook durven om zaken over te laten aan de inwoners. Bovendien had de gemeente bij particulieren toch al minder grip op het kappen van bomen dan gedacht.

Hij vond dat de raad met dit bomenplan vooraf de kaders van het bomenbeleid vaststelt en dat deze achteraf niet nogmaals aan zet is. Marjan Kleine (CDA) zou het een klap voor omwonenden vinden als hun verzoek, gesteund door 95% uit een straat, daarna alsnog ter beslissing aan de raad moet worden voorgelegd. Carry van Rooij (Elan) zocht naar een compromis: na een kwartiertje schorsing bleek André Oud het ook goed te vinden als zo’n kapverzoek uit een straat slechts ter advisering aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Dat voorstel kreeg de steun van Cranendonck Actief, Elan en CDA. PvdA en VVD vonden dat om uiteenlopende redenen een zinloze toevoeging.

Dankzij twee raadsleden van Elan was er een nipte meerderheid (van 10 tegen 9) voor een voorstel van Cranendonck Actief en PvdA, om aan de lijst met 90 monumentale gemeentelijke bomen ook particuliere bomen toe te voegen. Men hoopt daarmee te bereiken dat karakteristieke bomen in particuliere tuinen ook in het nieuwe bomenplan niet zonder vergunning gekapt mogen worden.  Volgens wethouder Frans Kuppens gaat het enkele maanden kosten om daarvoor een inventarisatie te maken: hij hoopt dat betrokken vrijwilligers uit de gemeente hem daarbij willen helpen. Daarom duurt het ook nog even voordat dit nieuwe bomenplan in werking zal treden.