Start buurt WhatsApp in Budel

CRANENDONCK – Op initiatief van een inwoner van Budel wordt gestart met buurt WhatsApp. Het college van B&W heeft besloten om dit burgerinitiatief te ondersteunen. Binnen de bebouwde kom van Budel wordt nu gestart met een pilot.

Het WhatsApp-project omvat een initiatief waarbij burgers, gemeente en politie samenwerken om door middel van het communicatiemiddel WhatsApp informatie uit te wisselen en op die manier woninginbraken tegen te gaan. Deelnemende buurtbewoners krijgen duidelijke instructies over hoe ze bij het zien van verdachte situaties moeten handelen conform de regels die hiertoe zijn opgesteld binnen het WhatsApp project. .

Dit project is in deze vorm in Tilburg gestart en is daar al zeer succesvol gebleken als preventiemiddel. Op sommige plaatsen zijn daar de inbraken met de helft afgenomen. De Belgische televisie heeft een reportage gemaakt in Tilburg over de werking en het succes van het WhatsApp-project. Bekijk de reportage! 

Saar methode
Hierbij wordt de zogenoemde SAAR-methode gehanteerd. SAAR staat voor Signaleren, Alarmeren, Appen en Registreren. Bij het signaleren (S) van een verdachte situatie in de buurt worden bewoners geacht om eerst meteen de politie te alarmeren (A) via 112. Voorts worden de deelnemers geïnstrueerd de verdachte situatie en de verdachte personen te beschrijven en deze informatie te delen via de WhatsApp-groep (A). Na circa 10 minuten worden de WhatsAppberichten door de coördinator van de WhatsApp-groep doorgestuurd naar de politie, en zodoende geregistreerd (R). Dit proces blijft in gang totdat er geen verdachte gebeurtenissen meer worden waargenomen.

Facebook
Gelijktijdig met de activatie van de WhatsApp-groep wordt er ook een gesloten Facebook-groep geïntroduceerd die gelinkt is aan de WhatsApp-groep. Deze Facebook-groep wordt ook beschouwd als onderdeel van het WhatsApp-project. Behalve voor het plaatsen van berichten en eventuele foto’s van verdachte situaties of personen vanuit de berichtgeving in de WhatsApp-groep, wordt de Facebookpagina ook gebruikt voor het delen van informatie over preventieve maatregelen die bewoners kunnen nemen om de kans op een inbraak te verkleinen. De Facebookpagina wordt beheerd door bewoners.

Uitnodiging deelnemers
Mede namens de initiatiefnemer worden inwoners per post benaderd door de gemeente om deel te nemen aan het project. Inwoners worden uitgekozen op basis van strategische ligging in de straat. Niet iedereen wordt dus uitgenodigd. Grote kracht van deze werkwijze is dat een groot gebied zo in één groep kan worden verbonden. Dit vergroot de effectiviteit van de groep.

Nadat iedereen in de gelegenheid is geweest om te reageren, zal de groep worden aangemaakt. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen zal worden bekeken hoeveel groepen er voor Budel worden aangemaakt. Een aantal inwoners zullen fungeren als beheerders van de groep. Via een regiegroep waarin de beheerders van de whatsapp groep, de politie en de gemeente zitten zal de werking van de groep in de gaten worden gehouden.

Niet uitgenodigd?
Wanneer u nu geen brief ontvangt van de gemeente, maar toch graag wil deelnemen aan het project dan kunt u uw interesse kenbaar maken via email: buurtwhatsapp@cranendonck.nl. U dient daarbij uw naam, adres en 06 nummer te vermelden. Wanneer er nog ruimte is in de groep, dan zult u aan de groep worden toegevoegd. Belangrijk is dat u over een smartphone met WhatsApp beschikt. Deelnemers moeten ouder dan 18 jaar zijn.

Andere kernen
Wanneer u niet in Budel woont, maar toch geïnteresseerd bent in het project dan hoort de gemeente dat graag. Mogelijk wordt deze werkwijze ook uitgerold in de andere kernen en dat geval komt de gemeente graag in contact met potentiele initiatiefnemers.

Andere What’s app groepen
Mogelijk bent u al aangesloten bij een buurt of straat Whatsapp-groep. Blijft u dat vooral ook doen. Dit project is er niet op gericht om bestaande groepen te doorkruisen, maar juist om reeds bestaande initiatieven te versterken. De gemeente hoort graag uw suggesties of opmerkingen om dit te bereiken.