Meldkamer Brandweer start nieuwe werkwijze voor terugdringen loze uitrukken

REGIO – Op 4 januari start de Meldkamer Brandweer met het verifiëren van automatische meldingen voordat er brandweereenheden worden gealarmeerd. Op dit moment is 96% van het aantal automatische meldingen loos alarm. Door meldingen eerst te verifiëren hoopt Brandweer Brabant-Zuidoost het aantal loze uitrukken met 30 % terug te dringen. 2 minuten tijd voor verificatie Door een nieuwe werkwijze te hanteren bij automatische meldingen is het de bedoeling om 30 % van de loze meldingen terug te dringen, de nieuwe werkwijze start op 4 januari 2016.
Wanneer dan een automatische melding op de meldkamer binnenkomt neemt de centralist via een speciaal telefoonnummer contact op met de organisatie waar de melding vandaan komt. Tijdens dit telefoongesprek vragen we de organisatie om te verifiëren of het om een daadwerkelijke brand gaat of om een loos alarm. Blijkt binnen 2 minuten dat er niets aan de hand is dan onderneemt de meldkamer verder geen actie. Gaat het om een daadwerkelijke brand dan wordt direct de brandweer gealarmeerd. Dit telefoongesprek mag maximaal 2 minuten duren. Is er binnen 2 minuten geen duidelijkheid dan worden alsnog brandweereenheden gealarmeerd.
De uitzonderingen
Er zijn drie uitzonderingen op de nieuwe werkwijze. In onderstaande situatie alarmeert de centralist dírect de brandweereenheden en gaat de meldkamer daarna pas bellen voor een verificatie. De werkwijze verandert in deze situaties dus niet.
• Wanneer er een OMS-melding binnenkomt afkomstig van een handmelder, sprinkleralarm of gasdetectie alarm, wordt er direct een brandweereenheid gealarmeerd.
• Als een automatisch brandalarm binnen een korte tijd wordt opgevolgd door een handmelder afkomstig van hetzelfde object dan wordt er direct gealarmeerd.
• Wanneer er meerdere incidenten tegelijkertijd plaatsvinden en de centralisten geen tijd hebben om eerst te bellen, gaan ze direct over tot alarmering.
Automatische meldingen
Bepaalde organisaties zijn vanuit wetgeving verplicht om een brandmeldinstallatie te hebben die rechtstreeks is aangesloten op de Meldkamer Brandweer, waarmee meldingen automatisch worden doorgegeven. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties waar minderzelfredzame mensen verblijven zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, kinderdagverblijven, gevangenissen, hotels zonder 24-uurs personeelsbezetting et cetera. Op dit moment worden er op deze automatische meldingen direct brandweereenheden op pad gestuurd. Pas daarna gaat de meldkamer de melding verifiëren door telefonisch contact op te nemen met de betreffende organisatie.
Uit de praktijk blijkt dat automatische meldingen vaak loos alarm zijn. In 2014 waren er in Zuidoost-Brabant 1350 automatische meldingen waarvan maar in 4%1 van de gevallen daadwerkelijk een inzet van de brandweer is geweest. Daarom worden vanaf januari 2016 ook deze automatische meldingen eerst geverifieerd voordat tot alarmering wordt overgegaan.