Cranendonck gaat werken met dorpsondersteuners

CRANENDONCK – De gemeente Cranendonck wil de zorg en ondersteuning graag zo dicht mogelijk bij de inwoners organiseren. Daarom heeft de gemeenteraad geld beschikbaar gesteld om in elke kern een dorpsondersteuner aan te stellen. Inwoners met vragen of ideeën over zorg, welzijn en leefbaarheid kunnen bij de dorpsondersteuner terecht.

Functie dorpsondersteuner
Samen met de inwoner gaat de dorpsondersteuner op zoek naar een oplossing. De dorpsondersteuner zoekt onder andere de hulp in de eigen omgeving van de bewoner: wellicht kan uw familie, buren, of vereniging helpen? De kracht van de dorpsondersteuner zit in het snel signaleren en de korte lijnen. Als het om complexe problemen gaat en het niet anders kan, verwijst de dorpsondersteuner door naar formele hulpverlening.

Aanstellen dorpsondersteuners
De eerste dorpsondersteuner begint met ingang van 1 januari 2016 in Budel-Schoot. Hier is al langer een sociaal makelaar actief. Deze functie wordt omgebouwd naar een dorpsondersteuner. Binnen de andere kernen wordt in de loop van 2016 een dorpsondersteuner aangesteld. In september 2016 moet er in elke kern een dorpsondersteuner actief zijn. In de voorbereiding worden uiteraard de dorpsraden en de vrijwilligers in de huiskamer betrokken.