Goederenvervoer toegestaan op ‘IJzeren Rijn’ Budel-Weert

REGIO – De Raad van State heeft 23 december de staatssecretaris van Economische Zaken in het gelijk gesteld met betrekking tot het toestaan van goederenvervoer op het spoor tussen Budel en Weert (deel van de ‘IJzeren Rijn’). De Gedeputeerde Staten van Limburg en Stichting Milieufederatie Limburg hadden als tegenpartij een rechtszaak aangespannen tegen de staatssecretaris.

De vergunning betreft het gebruik van een deel van het baanvak Budel-Weert overeenkomstig de ingediende aanvraag en de bijbehorende passende beoordeling. Het deel van het baanvak is, zo blijkt uit voornoemde stukken, het spoorbed inclusief berm, voor zover dit het Vogelrichtlijngebied kruist dat onderdeel is van het Natura 2000-gebied “Weerter- en Budelerbergen & Ringselven”.

Deze vergunning is uitsluitend geldig voor het gebruik van het baanvak Budel-Weert zoals beschreven in de aanvraag, conform één van de onderstaande scenario’s per week:
1. 51 goederentreinen per week in beide richtingen samen, uitsluitend in de dagperiode (07.00-19.00 uur);
2. 5 goederentreinen per week in beide richtingen samen in de dagperiode (07.00-19.00 uur) en 25 goederentreinen per week in beide richtingen samen in de avondperiode (19.00-23.00 uur);
3. 5 goederentreinen per week in beide richtingen samen, uitsluitend in de nachtperiode (23.00-07.00 uur).

Daarnaast moeten Economische Zaken, gedeputeerde staten van Limburg en stichting Stichting Milieufederatie Limburg en anderen de proces en griffiekosten vergoeden.

 

Foto: Shutterstock.