Nieuw jeugdbestuurslid bij Waterschap De Dommel

Nine van Hemert uit Boxtel is, uit de 16 geïnteresseerde jongeren, gekozen als nieuw jeugdbestuurslid van Waterschap De Dommel. Op 4 januari werd zij door watergraaf Peter Glas geïnstalleerd. Nine volgt Joeri Renes uit Best op die sinds september 2012 jeugdbestuurslid was. Nine gaat zich zowel landelijk als voor De Dommel inzetten om jongeren meer te betrekken bij water, waterbeheer en het waterschap.
Tanden erin zetten
Nine van Hemert is 14 jaar en volgt de derde klas van het gymnasium op het JRL in Boxtel. Nine heeft een passie voor dansen. Ze ziet het als een uitdaging om meer te leren over het waterschap. Nine: “Het lijkt me heel leuk en interessant om meer te weten en te leren over water en de rol van het waterschap. Ik zie het als een uitdaging die kennis te vertalen richting andere jongeren om zo de betrokkenheid bij water te vergroten. Daarnaast spreekt het politieke mij erg aan. Het lijkt me heel bijzonder om met Tweede Kamerleden in gesprek te gaan. Ik heb er super veel zin in”.
Jongeren betrekken is essentieel
Watergraaf Peter Glas: “Geweldig om te zien dat 16 enthousiaste jongeren gereageerd hebben op de vacature van jeugdbestuurslid. Jongeren weten over het algemeen te weinig van water en het werk van de waterschappen. Daarom ben ik een grote voorstander van het (landelijk) jeugdbestuur. Juist niet op een afstand zeggen dat de jeugd meer betrokken moet worden. Nee, haal de jeugd letterlijk in huis en laat ze meedenken over hoe we de jongeren goed kunnen bereiken. Dan werkt het beide kanten op. Zij leren meer over water en ons werk en wij leren te denken vanuit de jeugd. Ik verheug me erop om samen met Nine aan de slag te gaan”.
Rol van het jeugdbestuur
Landelijk is in 2010 het initiatief opgepakt om een jeugdwaterschapsbestuur op te zetten. De vraag daarbij is: Hoe denkt de jeugd over waterbeheer in ons land? Het jeugdwaterschaps-bestuur bestaat nu 5 jaar. Het heeft al veel goede, frisse en nieuwe inzichten opgeleverd. Er is een manifest opgeleverd. Hierin staat aangegeven hoe de waterschappen de jeugd bewust kunnen maken van het feit dat het niet zo vanzelfsprekend is dat wij veilig, met droge voeten en schoon water in Nederland kunnen leven en hoe het werk van de waterschappen bij de jeugd om de aandacht kunnen brengen. Daarnaast heeft het jongerenbestuur ’10-gouden regels’, deze tips helpen de waterschappen om jeugd te betrekken. Een van de 10 regels is het opstellen van een jongerenpanel. Dit gaat Waterschap De Dommel begin 2016, samen met Nine, verder vorm geven. De twee (oud) jeugdbestuursleden Laurien Broeders en Joeri Renes gaan hierbij nadrukkelijk een rol spelen.
 
Foto: Waterschap